výlet Humpolec

Publikováno 30.08.2021 10:59 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Tak jsme absolvovali další zmoklý výlet, jenže tentokrát vydrželo pršet celý den. Ale i tak se nám pobyt v Humpolci líbil. Rozhodli jsme se totiž, že když si chceme popovídat s našimi humpoleckými přáteli, nemusíme čekat, až oni přijedou za námi, stejně daleko to máme my k nim.

       Humpolec nás přivítal drobným, ale vytrvalým deštěm a my jsme se vydali na procházku městem. Naším prvním cílem byla Stromovka. Park je nejvýznamnější zelenou oázou města. Po nedávné revitalizaci původní plochy se stala dějištěm nejrůznějších kulturních a společenských akcí. Je zde pódium pro pořádání koncertů, divadelních představení a jiných kulturních aktivit, letní kino, bezpečné multifunkční hřiště, ale i možnost občerstvení. Škoda že nepřízeň počasí nám nedovolila podrobněji si park prohlédnout. Tak jsme se aspoň vyfotografovali u pomníku nejslavnějšího humpoleckého přistěhovalce Hliníka a u vedle rostoucí Hujerovy švestičky. Kolem Spolkového domu jsme přešli na Havlíčkovo náměstí, kde nás zaujal hotel Fabrika, který původně byl skutečně továrnou, a nové polyfunkční centrum Mikádo. To už jsme ale byli opravdu promoklí, tak jsme Informačním centrem prošli do Hliníkária, fiktivního muzea slavného Hliníka. Expozice se skládá ze tří částí. První se týká filmu Marečku, podejte mi pero a nabízí rekvizity z filmu a ukázky nejlepších hlášek. Druhá je věnována odhalení pomníku a švestičce ve Stromovce. Třetí část obsahuje pohlednice, které přicházejí z celého světa na Hliníkovu humpoleckou adresu. Jejich počet se blíží tisícovce a právem má zápis v České knize rekordů. Na závěr prohlídky jsme si mohli vyplnit kvíz  znalostí filmu. 

       Počasí se tentokrát neumoudřilo, tak jsme vyhledali nejbližší restauraci a po obědě jsme se rozloučili s místními přáteli a odjeli jsme domů. Stromovku si budeme muset přijet pořádně prohlédnout jindy.      Napsala: J. Hanušová


Obrázky

Hujerova švestička Hujerova švestička
v muzeu Hliníka v muzeu Hliníka
v muzeu v muzeu
v muzeu v muzeu