časopis Informátor 5/2017

Publikováno 02.05.2017 12:12 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

moje dubnové zamyšlení nad jarními pranostikami se ukázalo být velmi trefné, a tak jsem i sama poučena vlastním úvodníkem poslušně přijala skutečnost, že ještě po velikonocích přišel vhod neuložený zimní kabát na věšáku. A to teplo v něm! Pamatujeme první máje v tričku i první máje, kdy padal sníh. Přesto stačilo několik prvních květnových dnů a vláda zimy byla vždy zažehnána. Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác spolehlivě přivedli počuranou Žofii a s ní určitě dorazilo vysněné teplo.

Květen nás každoročně přivede k zamyšlení o lásce. Tu nejkrásnější máme kolem nás – probouzející se přírodu, rodící se mláďata, provoněné louky, rozkvetlé stromy a keře. Užívejme si tento nádherný čas. Každou vhodnou chvilku vyrazme ven, nabírejme energii na jarním sluníčku a radujme se ze života. Zemský ráj to na pohled – jedinečný pohled nám všem skýtá krásná a malebná česká krajina se svými lesy, rybníky, řekami i horami … milujme naši českou zemi. Je na světě ojediněle krásná a její malebnost nemá ve světě obdoby.

 

Brzy začnou předvolební kampaně k podzimním volbám a volbě prezidenta v úvodu příštího roku. Sledujte jednotlivé strany a prohlášení z pohledu lásky ke své vlasti, ke svým domovům. Sami pochopíte, kdo to s naším českým domovem myslí srdcem, a kdo řeší svůj prospěch a snaží se do emocí obyvatelstva nasadit zlobu, nenávistné a sobecké smýšlení namísto dobrého rozvoje. Zdravé a poctivé uvažování a jednání o nás samotných, našich rodinách a naší společnosti, našich obcích, městech je to, co je skutečně potřeba pro české obyvatelstvo a českou krajinu. Milujte naši krásnou vlast a začněte milovat sami sebe, protože i vy jste součástí té neskutečné krásy. Svou lásku k naší vlasti a k sobě a vaši životní moudrost vyjádříte i vy svými jasnými pevnými postoji k budoucnosti země. Jsme tím povinováni našim dětem a vnoučatům. Slibme si to.        

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

    

 

NAŠE ZDRAVÍ A „BABSKÉ RECEPTY“

 

Pampeliškový med

 

400 ks hlaviček květů pampelišek

2 kg cukr krystal

2 ks citron

2 l voda

 

Postup přípravy receptu

Květy lehce opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.

Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne.

 

Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme asi 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.

Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Med se používá při nachlazení, ale i jako prevence v chřipkových obdobích.

Pampeliška je celkově velmi zdravá bylina a může nám pomoci při řadě problémů. Účinky květu nebo kořenu pampelišky jsou známy při: zánětu jater (hepatitida), cukrovce, jarní i prosté únavě, svědění kůže, lišejích, kožních vyrážkách. Pampeliška čistí žaludek, zlepšuje trávení, žlučníkové kameny, napomáhá při poruchách metabolismu, onemocněních sleziny, čistí krev. Ale pozor pampeliška má močopudný účinek.

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. května Vědomostní zápolení

 

Tentokrát nebudeme mít testy všeobecné, ale zaměřené na vše, co souvisí s tureckými počty, tureckým hospodářstvím. Budeme dolovat naše znalosti a vzpomínat na správné odpovědi. Za odměnu nám Dáša Kolaříková bude vyprávět o Turecku, kde absolvovala dovolenou. Nakonec procvičíme i matematiku. Přijďte si osvěžit paměť, postřeh a dozvědět se možná i něco nového.

 

  1. června Zpívánky A+M2

 

po velkém úspěchu se k nám vrací skupina    A+M2(Aleš, Miluška a Magda)

Přijďte si poslechnout jejich zpívání a třeba se i přidáte a společně si všichni zazpíváme.

 

Kde: v kanceláři SONS Tábor

Kdy: ve čtvrtek 1. 6. 2017 ve 14hod.

Kdo bude hrát: A+M2  

 

JEDNODUCHÝ RECEPT

 

podle kuchyně EMILKY KUMHEROVÉ oslavíme

100 let obloženého chlebíčku

 

Věděli jste, že obložený chlebíček je ryze český vynález v rychlém občerstvení? Věděli jste, že mu je právě letos 100 let? Každý známe klasický recept – večka, salát, šunka, vejce a okurka. A v mnoha domácnostech kolují rodinné obměny s oblíbenými pochutinami. Různé oslavy se bez něj neobejdou.  A proto k dobru dávám další dva typy:

 

  1. Obložený chlebíček salátový

Suroviny: večka, uvařené brambory, cibule, okurka, vařené vejce, majolka a sůl a pepř.

 

Brambory, vejce a okurku nastrouháme na hrubém struhadle, nadrobno nakrájíme cibuli a hmotu spojíme majolkou. Sůl a pepř. Vše promícháme. Vznikne kompaktní salát. Na plátky večky jej namažeme. A zdobíme šunkou, trvanlivým salámem, plátkovým měkkým sýrem, okurkou, kapií a podobně. U surovin neuvádím množství, záleží na chuti. Má trošku připomínat bramborový salát.

 

Vychytávka – salát nabíráme a roztíráme pomocí vidličky a její hranou setřeme okraj veky, aby zůstal suchý. Příborový nůž je nepraktický.

 

  1. Obložený chlebíček letní

Suroviny: veka, máslo, rajčata, cibule a majolka.

 

Plátek veky pomažeme máslem. Na ni dáme dva plátky rajčete a trošku majolky a navrch plátek cibule.

V letních měsících je osvěžující i jako večeře. Nebojte se této neobvyklé kombinace.

Při jakékoliv příležitosti chlebíček obložený potěší.

Vyzkoušejte nové recepty i fígl. Ať se podaří! Šikovné ruce, vděčné jedlíky a pohodové chvíle. Už víte, jak oslavíte stoleté výročí?

 

Dobrou chuť Vám přeje

Emilka Kumherová

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY …

očima K. Voborské

 

Anglická konverzace každý pátek v měsíci

        

Každý pátek jsme zasvětili vzdělávání se a to v angličtině. Studijní skupina je pilná, na lekci vždy perfektně připravená a jak jim to skvěle jde. Stále jsou lepší a lepší. Samozřejmě to není jen o jejich píli, ale především o práci výborného lektora Jiřího Sáluse. Lekce opravdu přizpůsobil pro nás pro „zrakáče“, na vytváření materiálů musí strávit hromadu času, ale vyplácí se. Všechny to moc baví a já skláním klobouk a opravdu děkuji. Jen tak dál.

        

  1. dubna Literární setkávání

 

        Na literárním setkávání jsem bohužel osobně být vzhledem ke své neschopnosti (budeme jí říkat pracovní) tentokrát nebyla, ale měla jsem náhradu. Tou byla naše praktikantka, která mi líčila zážitek z této akce. Sama mi říkala, že to bylo velmi krásně připravené a moc se jí tato akce líbila. Tentokrát si Emilka připravila amerického autora Maria Puza a jeho slavná díla. Moc dobře jsem si vědoma, kolik sil a práce je na přípravě každého literárního setkání. Velmi si vážím této práce a musím také Emce takto vyjádřit svůj vděk.

 

  1. dubna OBLASTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ SONS TÁBOR

         Tak již tradičně jsme se sešli v zasedací místnosti MěÚ a ÚP Tábor. Probrali jsme naše akce, které proběhly, které proběhnou, zjistili jsme, jak jsme na tom po finanční stránce, vyměnili jsme členské průkazy a rozdali přihlášky na rekondici. Sešlo se nás celkem dost a moc ráda jsem Vás všechny viděla. Ale samozřejmě ráda uvidím i ostatní, kteří nemohli na schůzi dorazit.

Adresu naší kanceláře znáte, přečtěte akce a zajděte za námi.

Budeme se těšit.

  1. dubna Vědomostní zápolení

Dubnový trénink paměti jsme nechali v režii naší praktikantky, aby si také zkusila nějakou aktivizační činnost. Připravila testík o bylinkách. Po tom, co jsme zjistili, jak na tom s vědomostmi jsme, následovalo krásné povídání o jednotlivých bylinkách a jejich využití. Každý přidal svou vlastní zkušenost a užili jsme si opravdu hezké odpoledne.

 

Závěrem bych ještě jednou chtěla poděkovat všem, kteří s námi spolupracují a vytváří pro Vás skvělé akce. Opravdu je za tím hodně času, hodně práce a úsilí, které je potřeba ocenit. A samozřejmě nemůžu zapomenout na Vás, kteří na akce chodíte. Díky!

         Kristýna Voborská

        

 

 

Nepravidelné kulturní okénko, aneb doporučujeme si navzájem – dnes se dělíme o zážitek

Velikonoce za zpěvu písní

 

Velikonoční svátky jsou za námi a jaro přichází v plném květu. Dovolte mi ohlédnout se za 3 kulturními akcemi.

Protože malířské umění jest nám tak trochu zapovězeno, budu se opět věnovat hudebním radovánkám, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. První příležitost se naskytla na Zelený čtvrtek, kdy v kostele Českobratrské církve evangelické v Táboře vystoupilo duo Daniela Lange (čembalo) a členka naší odbočky Ivana Töröková (zpěv). Jejich písně ze sbírky Johana Sebastiana Bacha Zu Schemeli byly doplněny slovem božím o smyslu Poslední večeře. Na tento nezapomenutelný hudební i duchovní zážitek se přišli podívat také mnozí členové  SONS, a dle jejich reakcí lze soudit, že svátky pro nás nemohly začít lépe.

 

Významným způsobem tradičně přispěli k duchovnímu hudebnímu životu naši členové Láďa i Maruška Dohnalovi, regenschori v Plané nad Lužnicí, kteří i přes stěhování připravili krásným způsobem velikonoční zpěvy s jejich chrámovým sborem při velikonočních bohoslužbách.

 

Další příležitost ke kulturnímu povznesení se objevila na Velikonoční pondělí, kdy koncert v kostele v Plané n. Lužnicí zahájilo vystoupení pěveckého sboru Harmonie, kde též působí členové naší odbočky. Posluchači měli možnost si vyslechnout celkem 7 písní ve čtyřhlasém nastudování, přičemž poslední (Dobytí ráje) se krásně rozezněla kostelem. V další části koncertu vystoupila pěvkyně Hana Žvachtová, které se povedla zejména skladba Ave Maria. Mezi jejími jednotlivými písněmi zazněly nejenom barokní intrády v podání žesťového orchestru TaKvintet. I zde všichni interpreti sklidili vřelý potlesk a diváci si tak odnesli příjemný pocit z dobře stráveného času na závěr Velikonoc.

                                                                                              Jiří Sálus

 

Plán akcí na měsíc květen a červen

 

Květen

2. května    Jednání oblastní rady odbočky     14:00 hod.

3. května    Nácvik sebetestování (měření)      9:00 hod.

5. května    Konverzace v angličtině                9:00 hod.

10. května  Literární setkávání                      13:00 hod.

12. května  Konverzace v angličtině                9:00 hod.

16. května  Vědomostní zápolení                   13:00 hod.

19. května   Konverzace v angličtině               9:00 hod.

23. května   Pedig                                        13:00 hod. 

24. května   Pedig                                        13:00 hod.

26. května   Konverzace v angličtině               9:00 hod.

 

Červen

1. června     Odpoledne s country                  14:00 hod.

2. června     Konverzace v angličtině                9:00 hod.

5. června     Jednání oblastní rady                  14:00 hod.

7. června     Nácvik sebetestování (měření)      9:00 hod.

8. června     Zájezd do termálních lázní Bad Füssing  6:00 hod.

9. června     Konverzace v angličtině                 9:00 hod.

13. června   Literární setkávání                       13:00 hod.

16. června   Konverzace v angličtině                 9:00 hod.

20. června   Pedig                                          13:00 hod.

21. června   Pedig                                          13:00 hod.

23. června   Konverzace v angličtině                 9:00 hod.

28. června   Vědomostní zápolení                     13:00 hod.