časopis Informátor 3/2019

Publikováno 08.04.2019 09:03 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

 

únorové dny prosvětlené zářivým sluníčkem a první pořádné zahřátí po řadě chladných týdnů přineslo okamžitě radost a lepší náladu do našich životů.  Dlouhodobé předpovědi i pranostiky sice varují před předčasným optimismem z blížícího se jara, ale dobrý pozorovatel přírody zná své. Březen je měsícem jarní rovnodennosti, měsícem, který do přírody zve k započetí jarních prací: Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře. Ale také nás varuje před předčasným odložením teplých oděvů: Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl. K prodlužování dnů a času na práci venku jsem našla pranostiku: Letí to jako voda v jarní bystřince a čas rozbřesku už klesl pod sedmou hodinu ranní.

 

Události posledních dnů ve společnosti mne vedou k tomu, že ve svém úvodníku chci připomenout smutné výročí 80 let od okupace nacistickými vojsky a vyhlášení Protektorátu Böhmen und Mähren. Řada z Vás ji zažila ve svém dětství a vzpomínky jsou různé. Pro mne osobně se jedná o vzpomínání na bezprecedentní akt lidské pýchy a zvůle, touhy po ovládnutí jiných celků lidmi, kteří se zaštítili slovy svoboda, právo, spravedlnost. Jak je zneužili nacisté, nemusím vysvětlovat. To víme všichni.

 

Právě obsah slov svoboda, právo, spravedlnost by každého mělo upozornit, že se s lidmi nadužívajícími ve své rétorice tyto pojmy něco děje, že jsou bytostně nespokojeni sami se sebou a reakce svého okolí na určité problémy je nemohou z jejich ulit vytrhnout. Malíř pokojů tak dokázal zahrát ve svých projevech na citlivou tenkou strunu statisíců lidí, kteří kolem sebe díky hluboké hospodářské krizi hledali východisko ze svého zoufalství, když neuživili rodiny, neměli práci. Tento člověk se skupinou lidí kolem něho nabídl fatální pojmenování – nadřazenost německé rasy a antisemitismus a i neblaze proslulé řešení spojené s vyvražďováním a válkou. Ani dnešní společnost není proti takovému to jednání bezbranná – přeposílání a řetězové maily proti uprchlíkům, skupinám obyvatel, některým politikům jsou stejně špatným nástrojem jako manipulace davů nacistickými projevy na stadionech. Je na nás, jestli se dokážeme zajímat o život a problémy druhého, a nenecháme ho „koupat se“ v jeho osobní nespokojenosti a budeme ho podporovat v jeho nadávání. Je na nás, jestli některé spamy kolující v elektronické poště budeme posílat dál a budeme se podílet na šíření demagogie v nich obsažené. Vždyť všichni ve výsledku toužíme po tom, aby nás měl někdo rád a aby to, že tady jsme a něco děláme, někdo našemu srdci milý čekal a projevil nad tím radost a odměnil nás svým úsměvem.

 

Přejeme Vám všem krásný počátek jara, úspěšný počátek jarních prací na zahrádce, květináče plné dobré a vzešlé sadby a shledání se se sousedy, které jaro vyzve z jejich příbytků ven. Už nyní se těšíme, že se společně sejdeme na našich akcích

 

        Ivana Töröková

               pracovnice v sociálních službách

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. března 15:00 hod. Odpoledne s country A+ M2

 

Oblíbené zpívající trio muzikantů s krásnými písničkami Country přijde za námi se svým jarním programem. Přijďte si poslechnout společně zazpívat.

 

 

Pokud by měl někdo zájem, od 14:00 hod. bude u nás probíhat i beseda o nové službě pro neslyšící a nedoslýchavé a tou je tzv. přepis mluveného slova, který nově nabízí Město Tábor.

 

 

  1. března 13:00 hod. Jarní posezení členů

 

Na jarní posezení Vás zveme k nám do našich prostor k popovídání si o událostech posledních měsíců, kdy jsme raději byli doma v teple a nebáli se uklouznutí. Společný čas určitě přinese i popovídání si o jarních sadbách na zahrádkách, o plánovaných výletech u společné kávy a dobrot, které tradičně nosíte a kupíte jimi stůl.

 

  1. března 18:00 hod. Kino s audiokomentářem!

 

Kdy jste byli naposledy v kině? Srdečně Vás všechny zvu, na promítání filmu Ještě nekončíme. Ve spolupráci s organizací Cheiron T, o.p.s. a festivalu dokumentárních filmů Jeden svět máte skvělou možnost „podívat“ se na film s audiokomentářem. Neváhejte se přihlásit, abychom měli pro každého připravená sluchátka!

Promítání proběhne v Městské knihovně na „Sojčáku“ (Vídeňská 2931, Sídliště nad Lužnicí) od 18:00 hod. Následovat bude debata s Bárou Tůmovou z organizace Elpida, což je organizace, která podporuje seniory.

 

Info o filmu:

„Příběhy ze života českých seniorů a seniorek, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami.

Čtyři osobnosti staršího věku, které žijí svůj život odhodlaně, sebevědomě a naplno. Vyučovat italštinu, organizovat výlety, úspěšně pracovat, studovat či podnikat, cestovat do zahraničí, používat nové komunikační technologie nebo třeba vyběhnout denně stovky schodů pro ně není nic neobvyklého. O tom nás přesvědčí svérázný pan Míčan nebo paní Vojtíšková, organizátorka zájezdů pro ostatní seniorky, která nad účastnicemi svých akcí vládne pevnou rukou. Díky své povaze a nadhledu zvládají statečně a obdivuhodně svá zdravotní omezení či samotu, kterou s sebou stáří někdy přináší.“

 

V rámci festivalu budeme mít ještě besedu o zrakovém postižení a to v neděli 31. 3. od 10:30 hod. v Kafe Jednota v Pražské ulici. I tady budete srdečně vítáni.

 

                                                                           Kristýna Voborská

 

  1. dubna 14:00 hod. Oblastní shromáždění

 

Termín jarního shromáždění Oblastní odbočky Tábor je příležitostí setkat se se všemi našimi členy a pracovníky Úřadu práce, Městského úřadu a dalšími hosty v prostorách blízko nádraží v budově „Tabačky“.

 

 

  1. – 7. června Putovaly písničky jedou poznávat

Vzhledem k přání několika členů a členek posunujeme termín cesty na dobu 6. – 7. června.  Cílem cesty je vinařská oblast Čejkovice, prohlídka Templářských sklepů ze 13. století a dalších místních zajímavostí. Večerní posezení ve sklípku s našimi písničkami bude určitě příjemným doplněním celého programu. Přidejte se k nám.

 

Přihlaste se v kanceláři do 27. března! Zároveň zaplatíte zálohu

ve výši 500,- Kč. Záloha bude nevratná.

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

Proběhly všechny pravidelné akce, které byly pro únor naplánovány. Přestože únor byl ve znamení i různých nachlazení, scházeli jsme se někdy v menším počtu. Děkujeme všem pomáhajícím s vedením aktivit a všem, kteří si našli čas a přišli.

 

 

Nepravidelné okénko - tentokrát  okénko péče o zrak:

O zajímavý článek se s vámi podělila Emilka Kumherová

 

Dobrý zrak zdaleka není samozřejmost, přitom péči o něj řada lidí často podceňuje či zcela ignoruje. Zásadní význam má nejen lékařská prevence, ale také strava nebo oční cvičení, píše týdeník 5plus2. Pokud působí na váš zrak nepříjemně především vnější vlivy, pro rychlou úlevu je hlavní změnit aktivitu očí a jednoduše je procvičit.

 

 "Velmi často pacientům s očními vadami doporučujeme masáže očí a takzvanou oční jógu. Jsou to cviky, kdy se zejména lidem pracujícím každodenně na počítači doporučují krátké přestávky. Například je dobré oči každou hodinu trochu promasírovat a procvičit po dobu dvou minut. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran," popsal Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini s

 tím, že takto se oko vlastními očními svaly promasíruje, čímž se zlepší metabolismus, látková výměna v oku a jeho okolí. To vše má na zrak pozitivní účinky.

 

Existuje celá řada potravin, které prospívají zraku, a tak je příhodné pamatovat na ně ve svém jídelníčku. Patří mezi ně například borůvky. Látky obsažené v borůvkách totiž pomáhají ulevit od pocitu unavených

očí a přispívají k udržení dobrého zraku. Zároveň také pečují o rohovku při jejím namáhání a regenerují a chrání buňky oka. Borůvky přitom není nutné konzumovat pouze v syrovém stavu, ale můžete vyzkoušet i oční kapky obsahující jejich extrakt. Ty kromě lubrikace a hydratace poskytují oku také aktivní regeneraci a ochranu sítnice a rohovky. Borůvky však nejsou zdaleka jediným pomocníkem zraku.

 

"Málo známá je kurkuma. Ta je velmi populární například v Indii a je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt.

 

Také je dobré jíst často ovoce a zeleninu, ve kterých je řada látek, jež mají ochranný vliv na sítnici oka. Vhodné je též upřednostnit například olivový olej před živočišnými tuky. Naopak zraku neprospívá časté pojídání tučného masa," vyjmenovává primář Pavel Stodůlka.

 

Odborníci upozorňují, že preventivní prohlídky jsou důležité i v případě, že nemáte žádné akutní problémy. Lékař totiž dokáže často odhalit problémy dříve, než se začnou samy ozývat. A v případě péče o zrak hraje prevence obzvláště významnou úlohu. "Hodně důležité je po čtyřicítce vyšetřit oční pozadí a změřit nitrooční tlak. Paradoxně jsou v tomto smyslu na tom lépe ti, kteří nosí brýle, protože chodí k lékaři pravidelně. Ti, kteří nikdy s očima problémy neměli, jdou třeba jen do supermarketu, koupí si brýle na čtení a považují to za vyřešené. Tam pak máme problém se zachycením zeleného zákalu nebo třeba i onkologických onemocnění," upozorňuje oční specialistka Zuzana Hlinomazová.

Zdroj: Týdeník 5plus2

 

Termíny plánovaných akcí

BŘEZEN  2019

pá.

1.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 4.

března

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 6.

března

Měření

9:00

hod.

čt.

 7.

března

Country A+M²

15:00

hod.

pá.

8.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

13.

března

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:00

hod.

pá.

15.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

19.

března

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

20.

března

Pletení z pedigu

13:00

hod.

pá.

22.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

26.

března

Putovaly písničky

13:30

hod.

st.

27.

března

Jarní posezení členů

13:00

hod.

čt.

28.

března

Promítání filmu Ještě nekončíme

18:00

hod.

pá.

29.

března

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

ne

31.

března

Beseda o zrakovém postižení

10:30

hod.

 

DUBEN  2019

po.

 1.

dubna

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 3.

dubna

Měření

9:00

hod.

pá.

5.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

9.

dubna

Putovaly písničky

13:30

hod.

čt.

11.

dubna

Oblastní shromáždění

14:00

hod.

pá.

12.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

16.

dubna

Velikonoční výroba

13:00

hod.

čt.

18.

dubna

Návštěva Národního muzea?

Bude upřesněno

út

23.

dubna

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

24.

dubna

Pletení z pedigu

13:00

hod.

čt.

25.

dubna

Velikonoční výstava

10:30

hod.

pá.

26.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

30.

dubna

Beseda/Čarodějnická procházka?

Bude upřesněno

 

Pokud byste měli zájem o Národní muzeum, přihlaste se

  1. Voborské. Na úterý 30. dubna je rozjednána přednáška Národní rady osob se zdravotním postižením na téma: Práva pacientů. Pokud bude přednáška jiný datum, půjde se na procházku. Vše bude upřesněno!