časopis Informátor 1/2019

Publikováno 11.01.2019 09:44 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

 

Dobrý den,

 

zdravím Vás v novém roce 2019 a věřím, že jste prožili krásné Vánoce v kruhu svých blízkých a přátel a i vstup do nového roku se také vydařil. Zvu Vás proto opět do naší kanceláře SONS a těším se na naše akce, na kterých bude snad větší účast.

 

S pozdravem Vaše předsedkyně Iveta Najman

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Milí přátelé,

 

konec loňského roku s jeho svátky a oslavami je za námi. Byl to rok vzpomínání na historii našich zemí, rok uvědomování si, co pro nás znamená naše vlast a na to, co dělá naši českou zemi domovem. Ke 100 letům výročí patřilo zavzpomínat si. Pojďme letos dopředu.

 

Silvestrovské oslavy pominuly a jsme na počátku roku 2019.  Jaké máme plány? Co nás čeká? Co budeme letos dělat? Co bude s našimi blízkými? Každý z nás si na prahu roku nového pokládá řadu otázek a na řadu z nich si i jednoduše odpoví. Jenomže mnozí mají jako přání svá vyřčená a nevyřčená očekávání. Kéž by letos ... (a vlastní sen). Snad jenom připomenu, že pan „Kéžby“, je ten nejproradnější rádce, který vás zradí v tom nejnevhodnějším momentě života. Proto je potřeba se ve svých přáních a očekáváních zaměřit na věci reálné a věci z krabičky tajných přání nechat spát. Potom se do života přestanou zasouvat různá zklamání, nenadálé zloby na sebe nebo na své okolí, nesnášenlivosti k sobě nebo okolí, pomlouvání, které jdou ruku v ruce se ztrátou sebevědomí, sebedůvěry a spokojenosti v životě.

 

Přesto vyjádřím jedno přání, které můžeme společně s Vámi všemi proměnit ve skutečné:

 

Přejeme si, abychom spolu s vámi nacházeli po celý rok společné zájmy a programy, na kterých se budeme s vámi potkávat, kterých se budete rádi účastnit a budeme tak přinášet do Vašich životů radost.

 

Snad dovolíte, když tento úvod zakončím naším přáním do počátku letošního roku každému z Vás:

 

Přejeme po celý rok 2019 pevné zdraví, celoroční úlevu od starostí a problémů, které život přináší. Přejeme vám skutečně krásné chvíle plné radostí, které naplní váš život. Přejeme Vám, abyste vždycky poznali, jak potěšit toho druhého, a tak k němu nalezli cestu. Přejeme vám co nejvíce splněných snů a přání.

 

PŘEJEME VÁM KRÁSNÝ ROK 2019!!!

 

        Ivana Töröková

               pracovnice v sociálních službách

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

 

V roce 2019 budou probíhat pravidelné akce:

  • Nácvik sebetestování = měření krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu v krvi za pomoci kompenzačních pomůcek s hlasovým výstupem (vždy první středu v měsíci)
  • Kurz pedigu = pletení košíků
  • Putovaly písničky = výuka a zpívání písní s paní Evou Královou
  • Kdo vzpomíná, nezapomíná = trénování paměti
  • Konverzace v angličtině = kurz angličtiny s Jirkou Sálusem

 

Tyto akce doplní návštěvy výstav, exkurze a zájezdy, odpoledne s country, společné zdravotní procházky, návštěvy koncertů a příležitostně i besedy.  Neopustíme i pravidelné výroby a hledáme cestu k novým aktivitám.

 

Věříme, že program bude pro všechny vždy zajímavý a budete mezi nás rádi chodit. Vždyť se jedná o akce specielně plánované a organizované pro naše členy a jsou přizpůsobeny pro osoby se zrakovým handicapem.

  1. ledna Beseda o Dominikánské republice 13:00 hod.

 

V listopadu loňského roku se naši dva členové vydali na cestu do Dominikánské republiky. Jak se nechá zvládnout s průvodci návštěva takovéto exotické destinace a krásné zážitky z cesty budou vyprávět Ivana Töröková a Jiří Sálus. A věřte, že bylo co vidět a poznat.

 

 

  1. ledna Dobročinný koncert Lions Clubu Tábor

Rezervaci vstupenek můžete také provést u Kristýny Voborské.

 

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

Proběhly všechny pravidelné prosincové akce: Měření, Vánoční posezení členů a odpoledne s dětským pěveckým sborem Sboráček. Podívali jsme se i na vánoční výstavu. Prosinec utekl jako voda a začaly dna vánočního volna. Někteří navštívili rodiny, někteří se vydali na koncerty nebo provedení půlnoční mše. Nejdál byla Alenka Matoušková na koncertním provedení České mše vánoční v Mladé Vožici. Hudebníci a zpěváci, kteří hráli a zpívali na mnohých akcích, přispěli krásné pohodě všech svátků. Patří všem dík!

 

 

Nepravidelné - tentokrát  Kulturní okénko pro znalce pohádek:

Osudy herců z pohádky Mrazík

 

Ani letošní Vánoce se neobešly bez sovětské pohádky Mrazík. Vloni to bylo přesně půl století, co tato legenda spatřila světlo světa. Pojďme se podívat, kam za tu dobu zavál čas hlavní aktéry. 

Ivánek (Eduard Izotov, 1936-2003)

Byl slavný a krásný. Mnozí mu ale vytýkali, že mrhá talentem. S druhou ženou se zapletl do peněžních machinací a na dva roky skončil ve vězení. Ven se dostal jako psychicky zlomený člověk. Nabídek k filmu ubylo, později prodělal šest mrtvicí a nakonec u něj propukla duševní porucha.

 

Nastěnka (Natalia Sedych, *1948)
Kromě Mrazíka natočila v 60. letech ještě čtyři filmy. Pak dlouho dávala přednost baletu. Kvůli rozvodu rodičů se potýkala s anorexií a nakonec se manželství rozpadlo i jí, což velmi těžce nesla. Od roku 2007 se pokouší o návrat na hereckou dráhu.

 

Mrazík (Alexandr Chvylja, 1905-1976)
Ukrajinský rodák patřil celý život mezí známé divadelní a filmové herce. Objevil se ve více než 40 filmech. Poprvé stál před kamerou v roce 1932, naposledy rok před smrtí.

 

baba Jaga (Georgij Milljar, 1903-1993)
Potomek francouzského šlechtice a ruské matky. Začínal jako kulisák, nakonec se našel ve filmových pohádkách. Hrál zejména čerty. Podobu baby Jagy z Mrazíka si vymyslel sám. V soukromí byl velmi plachý, žil s matkou a oženil se až v 65 letech.

 

Marfuša (Inna Čurikovová, *1943)
Kdo ví, jestli by Inna nezůstala ženou jedné role, kdyby nepotkala osudového muže svého života, o devět let staršího režiséra Gleba Panfilova. Brzy se stal jejím manželem a ona zase jeho múzou. Obsazoval ji téměř do všech filmů a díky tomu se z ní stala výjimečná filmová a divadelní herečka. Umělecky přežila i pád totality.

 

 

 

 

PODĚKOVÁNÍ SPONZORŮM ODBOČKY TÁBOR

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. – Oblastní odbočka Tábor je nestátní organizace – spolek. Tento typ organizací obecně těžko financuje provoz. Z tohoto důvodu se stává pomoc v podobě sponzorství a darů velice důležitou složkou financování. Všem našim příznivcům, dárcům a sponzorům za to patří velký dík a uznání.

 

V ROCE 2018 NÁS PODPOŘILI:

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
  • SONS ČR, z. s.
  • Město Tábor
  • Město Sezimovo Ústí
  • Město Soběslav
  • Město Veselí nad Lužnicí
  • Úřad práce Tábor
  • Lions Club Tábor
  • manželé Lacinovi
  • P. Čížek
  • FALIKO
  • Šmrhová
  • Tůmová
  • DOBRÁ OPTIKA
  • MADO-NA
  • PYROSTOP
  • AUTOPRO
  • Bušta
  • Stupka
  • Hotel RELAX
  • Rekreač. středisko NOVÁ LOUKA

 

 

 

 

 

 

 

 

Termíny plánovaných akcí

LEDEN 2019

st.

2.

ledna

Měření

9:00

hod.

po.

 7.

ledna

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

 8.

ledna

Putovaly písničky

13:30

hod.

út.

22.

ledna

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

23.

ledna

Pletení z pedigu

13:00

hod.

pá.

25.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

29.

ledna

Beseda o Dominikánské republice

13:00

hod.

čt.

31.

ledna

Koncert LIONS CLUB v Divadle Tábor

19:00

hod.

 

ÚNOR 2019

pá.

1.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 4.

února

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 6.

února

Měření

9:00

hod.

pá.

8.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

12.

února

Putovaly písničky

13:30

hod.

pá.

15.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

19.

února

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

20.

února

Pletení z pedigu

13:00

hod.

pá.

22.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

27.

února

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:00

hod.