Zvoneček Č. 12 / 2018

Publikováno 09.12.2018 18:26 Odbočka Šumperk


Obrázek
Začíná: 01.12.2018
Končí: 31.12.2018
Kde:

 

 

 

Zvoneček

Č. 12 / 2018

 

 

 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek

Oblastní odbočka Šumperk

 

 

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů

Oblastní odbočky Šumperk, SONS ČR, z. s.

a jejich příznivců.

 

Je neprodejný.

 

 

 

Kontakty:

 

Bc. Renata Jandrtová – tel.: 736 671 585

  • předsedkyně odbočky a vedoucí šumperského pracoviště

 

Soňa Bezděková, DiS. - tel.: 775 438 145

  • sociální pracovník

 

Alena Rosaková – tel.: 775 438 147

  • pracovnice v sociálních službách

 

Libuše Skálová – tel.: 778 768 387

- koordinátorka dobrovolníků, administrativní pracovník odbočky

 

Rostislav Miller – tel.: 778 702 407

  • administrativní pracovník odbočky

 

Úřední hodiny:

 

Pondělí: 9:00 – 12,00 13,00 – 16,00

Úterý:

Středa: 9:00 – 12,00 13,00 – 16,00

Čtvrtek: 9:00 – 13,00 – dle dohody

Pátek:

 

Ostatní dny probíhají aktivity, lze přijít po předchozí domluvě!

 

Rada oblastní odbočky:

Bc. Renata Jandrtová, Eva Hubačová, Jan Řežucha, Ing. Marta Burešová, Vlasta Prokopová, Rostislav Miller, Alena Rosaková, Ladislav Ondráček, František Vyhnálek

 

Předsedkyně: Bc. Renata Jandrtová

Místopředsedkyně: Eva Hubačová

Pokladnice: Bc. Renata Jandrtová

 

Děkujeme našim sponzorům, kteří nás podpořili v r. 2018:

 

 

Městský úřady Hanušovice Obecní úřady Bludov

Zábřeh Postřelmov

Šumperk Libina

Mohelnice Rapotín

Ruda nad Moravou

Firmy: Siemens, s. r. o., SHM s. r. o., Jandrt Vlastimil, JUDr. Kudrnová,

Pivovar HOLBA Hanušovice, Made Group, a. s.

 

 

 

 

Zvoním, zvoním, připomínám …

 

 

Prosinec 2018

 

Těšíme se na Vás při těchto akcích:

 

 

So 1. 12. Vánoční jarmark na Komíně od 9,00 do 16,00 h.

3. – 4. 12. „Vánoční stánek na točáku“ – prezentace výrobků

našich členů

Út 4. 12. Relaxační bubnování s Bobinou od 12,30 h.

v klubovně-výjimečná změna!!

St 5. 12. Klub Mohelnice spojený s oslavou Dne nevidomých

od 10,00 - 12,00 h.

Po 10. 12. Schůzka oblastní rady v 14,30 h.

Út 11. 12. Trénování paměti od 9,30 h. v klubovně

Čt 13. 12. Klub Zábřeh od 9,15 – 11,15 h. – výjimečná změna!!

Čt 13. 12. Masáže od 8,30 h. s p. L. Tichým – zájemci dle

sjednaných časů

Čt 13. 12. Tvořivá dílna od 10,00 h. do 12,30 h. v klubovně

– dokončování vánočních přání

Pá 14. 12. Keramika na Komíně od 9,30 h.

 

 

Šťedrý večer už je tady,

sníh padá do zahrady ,

na stromečku svítí svíčky

a vyhlížíme andělíčky.

Mají sáně s párem koní,

Rolničky jim hezky zvoní.

Rychle upalují bílou plání,

Vezou všechna lidská přání:

pytel štěstí, náruč lásky,

žádný stesk a žádné vrásky.

 

Vše nejlepší v novém roce přejí pracovníci SONS Šumperk.

 

 

Od 17. 12. 2018 bude kancelář uzavřena do 4. 1. 2019!

Schůzka oblastní rady bude 7. 1. 2019,

program aktivit na leden obdržíte druhý týden v lednu.

 

 

 

 

Nabídka připravovaných aktivit

 

 

 

Vánoční trhy

 

Někteří z vás pravidelně navštěvují naše tvořivé kroužky, při kterých vznikají opravdu krásné a originální výrobky. Výsledky našeho tvoření si zaslouží prezentaci na nejrůznějších akcích. Jelikož se nám blíží čas Vánoc, zapojili jsme se do vánočních trhů na točáku 3. a 4. 12. 2018 od 9 do 16 hodin. K vidění tu budou drobné výrobky z pedigu, fimo hmoty, korálků, se zimní a vánoční tématikou a spoustu dalšího. Budeme rádi, když dorazíte a náš stánek podpoříte. Zároveň se budete moci zahřát svařáčkem nebo punčem a strávit příjemnou chvilku ve předvánoční atmosféře.

 

 

 

 

Novoroční setkání

 

Začal nám prosinec, za oknem nám sněží a předvánoční atmosféru nám připomínají i adventní koncerty.

V loňském roce se nám podařilo začít s tradicí Novoročního setkání a rádi bychom v ní pokračovali. Na leden proto opět připravujeme přátelské posezení v klubovně, na kterém si budeme povídat o tom, jak jste prožily Vánoční svátky, co se vám v roce 2018 podařilo a s jakými předsevzetími a plány vstupujete do roku nového. Budeme si hrát, bavit se a snad si i zazpíváme. Vstupenkou na toto přátelské setkání je troška vánočního cukroví a pomazánky, abychom měli co namazat na jednohubky. Setkání plánujeme na druhý týden v lednu, pravděpodobně ve čtvrtek 10. 1. 2018, přesný termín vám ještě upřesníme.

 

 

 

 

Poradna informuje

 

Zvýšení důchodů

Důchody od začátku příštího roku výrazně vzrostou. Týká se to

všech typů penzí – starobních, invalidních i pozůstalostních.

Průměrný starobní důchod se od ledna zvýší asi o 900 korun měsíčně. Pevná část penze, která je pro všechny stejná a nyní činí 2700 korun, se zvedne celkem o 570 korun. Zásluhová procentní výměra, v níž se odrážejí odpracované roky a výdělek, poroste o 3,4 procenta.

Další růst důchodů pak od příštího roku čeká ty, kteří se dožijí 85 let. Dostanou bezpodmínečný příplatek k měsíční penzi ve výši 1000 korun. Od lednové splátky důchodu ho dostanou i ti, kdo už důchody pobírají a 85 let už jim bylo. Takových lidí je v Česku nyní podle statistik ministerstva práce 200 tisíc. O navýšení nebude třeba žádat, dojde k němu automaticky. Důchod se zvyšuje lidem, kteří dosáhli hranice sto let. Ti od státu dostávají bonus ve výši 2000 korun k měsíční penzi. 

 

 

 

Co je na odbočce nového

 

 

 

Nabídka členství v nově vznikajícím zájmovém klubu

Vážení členové,

jsme rádi, že vám prostřednictvím časopisu Zvoneček můžeme nabídnout členství v Aktiv klubu, který pro některé z vás může být svým zaměřením zajímavý, který však neorganizujeme v Šumperku, ale má celostátní působnost. Předsedou byl zvolen Vojtěch Železník a místo předsedkyní Ing. Dagmar Filgasová. V případě zájmu Vám zprostředkujeme kontakt na nově vzniklý klub.

Členům klubu bude pravidelně zasílána aktuální nabídka aktivit. Členství v klubu je podmíněno členským příspěvkem ve výši 200,- Kč.

 

Tento klub je určen všem lidem, kteří se cítí být mladí nejen tělem, ale hlavně duchem. Každý člověk, který se chce vydat za hranice všedních dnů v něm najde své místo. Činnost klubu je rozdělena do několika otevřených okruhů:

 

 

 

 

Cestování

Jednoznačný rámec aktivit, který ovšem nechceme pojmout čistě jako cestování v pravém slova smyslu. Rádi bychom jej přibližovali lidem formou konaného cestovatelského festivalu. Při pořádání pobytů se chceme vyhnout "klasickým" dovoleným, na které si mnozí dokáží z ajet sami, a ozvláštnit je o nestandardní zážitky, které by zrakově handicapovaný jen stěží realizoval. Členům můžeme také nabídnout přidanou hodnotu spolupráce se zpřízněnými organizacemi po celém světě.

 

Kultura

Tento rámec bude pojmut jako nabídka kulturních zážitků v několika odvětvích opět s přidanou hodnotou. Například zajišťování VIP vstupenek na koncerty kde lze běžně ZTP vstupenku zakoupit pouze do míst která jsou vyhrazena pro vozíčkáře. Rovněž cestování na takovou akci je leckdy složité a mnoho zrakově postižených si na ni netroufne vydat, tak že i cesta by se odehrála v režii Aktiv klubu. Jako bonus chceme nabídnout i vstup na backstage těchto akcí a setkání se samotnými umělci.

 

Sport

Okruh, který se prolíná s cestováním a doplňuje ho o různé adrenalinové zážitky. Pod křídly Aktiv klubu je v plánu také pořádat soutěže v jízdě na tandemových kolech nebo cyklopobyt, a to i v zahraničí.

 

Vzdělávání

Tato oblast propojuje všechny předchozí rámce, zahrnuje vzdělávání samotných členů(zdravý životní styl), ale zaměřuje se i na veřejnost, kterou chceme více zapojovat do akcí, které budeme POŘÁDAT.

 

Vznikající Aktiv klub bude rovněž prostředím pro setkávání mladší a střední generace zrakově postižených v jednotlivých krajích České republiky.

 

 


 

Ohlédnutí za …..

 

Den otevřených dveří

 

Když se řekne slovo nevidomost, většina lidí si představí člověka kráčejícího s bílou holí, vodícím psem, popř. s černými brýlemi.. Při pohledu na něj se ve většině kolemjdoucích probudí nejrůznější pocity. Někdo cítí lítost, soucit nebo pohrdání, jiní zase údiv a potřebu pomoci. Málo kdo však přemýšlí nad tím, jak velké úsilí vynakládají lidé s těžkým poškozením zraku na to, aby se mohli sami pohybovat po ulicích, bez pomoci druhého si uvařit, uklidit, pracovat a zabývat se činnostmi, které ho baví.

 

Do zákulisí života ve tmě jste měli možnost nahlédnout ve středu 14. listopadu 2018, kdy na naší šumperské odbočce SONS ČR, z.s. probíhal ve spolupráci s firmou Sagitta a nutriční poradkyní paní Opravilovou Den otevřených dveří.

Rozšířit obzory si přišlo 60 lidí. Byli mezi nimi žáci ZŠ, zástupci úřadů, zdravá veřejnost i současní a potencionální uživatelé služeb.

 

Poté, co jsme představili naší organizaci, službyi činnost, jsme s návštěvníky nahlédli do skutečného světa nevidících. Ukázali jsme, jak žijí, jaké pomůcky jim k samostatnému a plnohodnotnému životu pomáhají, jak tráví volný čas a pak si sami s klapkami na očích vyzkoušeli, jaké to je být alespoň na chvíli bez jednoho z nejdůležitějších smyslů.

 

Všem zájemcům jsme ukázali a předvedli pomůcky, které usnadňují lidem s těžkým poškozením zraku život a nezapomněli jsme ani na předání a zprostředkování kontaktů, jak na nás, tak na další organizace zabývající se pomocí nevidomým a slabozrakým.

 

Do zážitkových aktivit s klapkami na očích se vrhli téměř všichni a zvládali to opravdu velmi statečně. Klobouk dolů. Pomocí bílé hole procházeli jednoduchou trasu, vyhledávali správné kusy oblečení a luštili nápis v Braillově písmu. Velkou srandu zažili, když se pustili do hraní stolních her, které jsou tak známé, ve tmě přesto úplně jiné. Seznámili se se simulační střelbou, zahráli si aplikovaný stolní tenis pro nevidomé a prohlédli si tandemová kola.

 

Zástupce firmy Sagitta Brno představil produkty z oblasti náročných kompenzačních pomůcek, výživová poradkyně paní Opravilová zájemcům změřila tělesné hodnoty a poradila, jak je mohou zlepšit.

 

Ti, kteří k nám zavítali a vstoupili do otevřených dveří, získali ucelenou představu o životě slabozrakých a nevidomých a odnesli si spoustu zajímavých informací o tom, co současná doba těmto lidem nabízí.

 

Libuše Skálová