Zpívají rádi, zpívají krásně, zpívají všude, ...

Publikováno 21.10.2019 16:30 Odbočka Česká Lípa


Obrázek

Zpívají rádi, zpívají krásně, zpívají všude,…

Kdo nezažil, neuvěří. Setkání s pěveckým sborem zpěváků se zrakovým znevýhodněním Vokál – klubem je pro mne velkým a nezapomenutelným zážitkem. Parta lidí z celé republiky, které spojuje hudba, udělala o prvním říjnovém víkendu radost i nám v České Lípě a to hned dvěma koncerty.  Přestože se celou sobotu nebe mračilo a kropilo nás vydatným deštěm, na dobré náladě zpěváků to neubralo a dokázali svým vystoupením rozjasnit tváře i posluchačům a to nejdříve v kostele svatého Fabiána a Šebestiána v Zákupech a potom i v bazilice Všech svatých v České Lípě. Oba koncerty se uskutečnily během sobotního odpoledne a přeci bylo každé vystoupení jiné a jedinečné. V Zákupech příjemně naladil posluchače hned v úvodu dětský sbor Zákupáček. Rozezněly se i varhany, následně zazpíval duchovní skladby Vokál – klub a nakonec si oba sbory zanotovaly jednu píseň společně. Bez přípravy a dlouhého vysvětlování. A znělo to nádherně. Zkrátka v Zákupech vyrůstá generace skvělých zpěváků, která dokáže držet krok s tak profesionálním sborem z většiny zastoupeným učiteli hudby.

Druhý koncert už byl v režii pouze Vokál – klubu a jeho sólistů, kteří doplnili zpěv duchovní hudby hrou na flétnu a opět i na varhany. Posluchači se tak mohli v krásném prostředí baziliky Všech svatých zastavit, zasnít, povznést a prožít úžasnou atmosféru. Uvědomit si, co všechno dokáže hudba a co všechno dokážou lidé, ke kterým nebyl osud právě moc nakloněn, a přesto rozdávají úsměv a radost. Bylo mi potěšením, že jsem mohla po koncertu pobýt v jejich společnosti a dozvědět se tak, že se scházejí jednou měsíčně na společných zkouškách v Praze v budově SONS na Krakovské, že jsou ze všech koutů naší republiky, jakých jsou profesí, a poznala jsem, že jsou to kamarádi a přátelé, kteří si navzájem pomáhají.

Na oplátku jsem je v neděli provedla historickou částí České Lípy a ukázala hmatové mapy pro nevidomé na náměstí T. G. M. a u Vodního hradu. Cestou se na nás usmívalo sluníčko. Usmívali se i kolemjdoucí. To když zpěváci vyzkoušeli akustiku podchodu pod hlavní silnicí. Nebo když jsme se zastavili na hlavní třídě u pietního místa Mistra Karla Gotta. Uctili jeho památku tichou vzpomínkou a pak ještě společně zazpívali jednu jeho píseň. Při loučení s těmito skvělými lidmi jsem zkonstatovala, že zpívají rádi, zpívají krásně, zpívají všude,... Tak ať jim to stále ladí.

 


Obrázky

Vyzkoušení akustiky v podchodu Vyzkoušení akustiky v podchodu
Vokál - klub u hmatové mapy Vokál - klub u hmatové mapy
Vokál - klub u hmatové mapy Vokál - klub u hmatové mapy
Pietní místo Mistra Karla Gotta Pietní místo Mistra Karla Gotta