Ze života odbočkového

Publikováno 20.09.2023 21:33 Odbočka Opava


Výlet do Čech pod Kosířem
Čekalo nás překvapení. Na celodenní výlet nás místo autobusu odvezl miniaturní výletní vláček.
 
První zastávka vláčku, hlavní zámecká expozice: Zámek Čechy pod Kosířem
Původně vodní gotická tvrz, po jejím zpustnutí nahrazená vybudováním tvrze renesanční. Po barokní úpravě začátkem 18. století získal zámek v druhé polovině 19. století svoji současnou klasicistní podobu.
 
Druhá zámecká expozice: Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových
V samostatné, nově otevřené zámecké expozici jsme našli například kostýmy, kulisy, scénáře a spoustu dalších zajímavostí z jejich společné filmové tvorby.
Ne všichni jsou ovšem milovníci tvorby pánů Svěrákových a tak vyčkali na filmymilovné při kafíčku a zákusku. 
 
Třetí zámecká expozice: Expozice historických kol
Unikátní sbírka historických kol od 19. do poloviny 20. století potěšila nejednoho milovníka bycyklů, kol a jiných přibližovadel.
 
Zastávka druhá: Muzeum kočárů
Naprosto bezkonkurenční zážitek nás čekal v Muzeu kočárů. Viděli jsme směs nadšení a elánu pana Václava Obra, který dokázal kolem sebe shromáždit partu stejných nadšenců a splnit si svůj dávný sen. Vybudovali zde jedinečné muzeum, které se může směle srovnávat s podobnými muzei v Evropě. Torzům historických kočárů dokázali vrátit jejich původní krásu, na kterých můžeme obdivovat umění starých řemesel. Naši nevidomí členové měli možnost osahat si v bílých rukavičkách některé exponáty. Mnohé z nich si zahráli ve známých a slavných filmech.
 
Zastávka třetí: Rozhledna Velký Kosíř
Po náročném dni silní jedinci vystoupali po sto padesáti čtyřech schodech vzhůru a rozhlédli se po krajině, přestože skeptici trvali na svém, že nebude nic vidět. Slabší unavené kousky zůstaly dole a udělali si svačinku.
 
Nutno podotknout, že některé ženy nejenže zdolaly rozhlednu dvakrát. Svým zpěvem ještě obohatily zpáteční cestu vláčkem.

Obrázky

Na fotografii je plakát se Zdeňkem a Janem Svěrákovými Na fotografii je plakát se Zdeňkem a Janem Svěrákovými
Na fotografii je zlacený kočár Na fotografii je zlacený kočár
Na fotografii je velocipéd, tzv. kostitřas neboli vysoké kolo Na fotografii je velocipéd, tzv. kostitřas neboli vysoké kolo
Na fotografii je vyobrazena stavba rozhledny Velký Kosíř v jednotlivých fázích Na fotografii je vyobrazena stavba rozhledny Velký Kosíř v jednotlivých fázích
Na fotografii je rozhledna Velký Kosíř Na fotografii je rozhledna Velký Kosíř
Na fotografii je vzácný smuteční vůz z 19. století Na fotografii je vzácný smuteční vůz z 19. století
Zámek Čechy pod Kosířem Zámek Čechy pod Kosířem
Na fotografii je výletní vláček Na fotografii je výletní vláček