Ze života odbočkového

Publikováno 20.04.2023 21:03 Odbočka Opava


V minulém týdnu jsme v komorní sestavě, navštívili středověký skvost, Kostel svatého Václava v Opavě. Jeho vznik souvisí se založením dominikánského kláštera a datuje se do roku 1291.

Několikrát byl těžce poškozen při požárech, a dvakrát vydrancován. Přišel o všechny hrobky a krypty, zlikvidovány byly i všechny náhrobky, kromě jediného. Byl využíván jako konírny, vojenské skladiště, i jako sklad obchodního domu. Chátrající kostel si prošel mnoha stavebními úpravami a také barokní přestavbou.

Prošel archeologickým průzkumem, i restaurátorskou konzervací. Po náročné rekonstrukci se kostel stal oblíbeným místem pro konání koncertů, divadelních představení, konají se zde výtvarné akce, výstavy a svatby.

Přes bohatou a pohnutou historii si zachoval svoji jedinečnou atmosféru a hrdost.

 


Obrázky

Na fotografii je kostel sv. Václava v Opavě Na fotografii je kostel sv. Václava v Opavě
Na fotografii je obraz vídeňského malíře Antona Pettera, Zavraždění svatého Václava  Na fotografii je obraz vídeňského malíře Antona Pettera, Zavraždění svatého Václava
Na fotografii je interiér kostela s částečně dochovanou barokní freskovou výzdobou na klenbách Na fotografii je interiér kostela s částečně dochovanou barokní freskovou výzdobou na klenbách
Na fotografii je hlavní chrámová loď Na fotografii je hlavní chrámová loď
Na fotografii je původní gotické okno Na fotografii je původní gotické okno