Zážitek s dravci, prohlídka zámku Milotice a Zámecké sklepy strážnice

Publikováno 22.10.2019 09:14 Odbočka Uherské Hradiště


Obrázek

Třetí den patřil návštěvě Milotic. V záchrané stanici dravých ptáků jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o jejich životě. Naprosto úžasným zážitkem bylo hlazení mláděte orla mořského a sovičky pálené. Kde se jen tak můžete mazlit s výrem velkým, který vám při tom sedí na ruce a užívá si škrabkání? Také dvouletá orlice Hanička, nám ochotně předvedla jak se ráda koupe i jaké zvuky při tom vydává. Poznávali jsme rozdíly mezi pery nočních a denních dravců a proběhl také pokus, jaký i jedno pouhé peříčko zvládne udělat odpor vzduchu. Budeme jistě dlouho vzpomínat na naše opéřené přátelé.

 

Prohlídka místního zámku zámku také nechyběla. Hapticky jsme prozkoumali místní mobiliář a seznámili se s posledním rodem Seilernů, jenž zámek vlastnil. Tito aristokrati své jmění nedávali nijak na odiv. Žili skromným životem. Přiběhla nás pozdravit dokonce i hraběnka, která měla na sobě šaty ušité za 50.000 Kč. Na zámku se natáčela pohádky Za humny je drak.  Nakoukli jsme i do kostymérny plné replik dobových barokních, rokokových šatů, paraplíček, pánských vycházkových holí, kordů či šperků.

 

Ve večerních hodinách nás s otevřenou náručí přívítali ve Strážnických zámeckých sklepech, kde nechyběla samozřejmě degustace šesti přívlastkových vín.  Mezi nimi byl i Hibernal, který jsme doposud nepili. Během exkurze jsme se o tomto nejzdravějším moku dozvěděli zase něco nového. Na dubových sudech v níž zrají červená vína nechybí ozdobné kresby strážnického zámku či symbolu města - Bílé věže, která nabízí překrásný výhled do okolí.


Obrázky