Zámek Děčín

Publikováno 05.12.2019 11:55 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: 

Zámek Děčín

Aktualizováno 27. 11. 2021

Lokalita:  mapa

Děčínský zámek se nachází na pískovcové skále na pravém břehu Labe, nad soutokem Labe a Ploučnice ve městě Děčín v severních Čechách. Je dobře dostupný z autobusové zastávky MHD Myslbekova.

Možnosti prohlídky:  

Rádi bychom nevidomé a zrakově postižené návštěvníky pozvali na komentovanou prohlídku zámku, při níž si budou moci osahat kachlová kamna, nábytek, rámování dveří a jiné. V prohlídce návštěvníci uslyší část Děčínského valčíku od Frederika Chopina. Ten totiž v roce 1835 děčínský zámek navštívil a tuto skladbu zde dokončil. Dále máme v tomto speciálním programu připravené barokní kostýmy na figurínách. Hmatem je možné rozlišit krajku, zlacené lemy, knoflíčky či látku podobnou brokátu. V pracovně je k dispozici psací načiní: husí brk, inkoustové perko (podobným se psalo v 19. století) a kalamáře. V ložnici je připraven zajímavý odklápěcí stolek, v němž je možné si hapticky prohlédnout  šuplíčky i jejich obsah. V přihrádkách jsou ukryté šperky, které jsou sice novodobé, ale tvarově rozhodně zajímavé. V mnoha zámeckých místnostech jsou pověšeny lustry s křišťálovými ověsy. Ověsy máme k dispozici i volně a návštěvníci se zrakovým postižením si je mohou vzít do dlaní, pocítit tak jejich tvar či chlad skla. V zámeckých pokojích jsou různá kachlová kamna, je tedy možné rozlišit jinou velikost kachlí a jiný reliéf. V knihovně je prohlídka zaměřena i na čichové vnímání. Zde je mírně cítit vůně starých knih, na některé z nich je povoleno sahat.  

Objednávání: prohlídku je potřeba objednat cca 14 dní předem, vhodný počet je 15 osob

Kontakt:  412 518 905, 775 862 639, kozlikova@zamekdecin.cz   filip.kral@zamekdecin.cz

Otevírací doba:  

Březen až červen, září až prosinec 9.00 -17.00

Červenec a srpen 9.00 - 18.00

Leden a únor 10.00 – 16.00

Vstupné:

od 1.4.2020  ZTP 60,- Kč, ZTP/P 60,- Kč + doprovod zdarma,   dospělí 120, studenti a senioři 90,- Kč    

Trasa:

Do Děčína se dostanete nejlépe vlakem.  Z hlavního vlakového nádraží autobusem MHD ze stanoviště č. 1, busem č. 201, 202, 204, nebo ze stanoviště č. 2 busem 208, 209 a vystoupit na zastávce Myslbekova. Dále se vydat vpravo po směru jízdy a pak opět vpravo a dále dlouhou cestou do kopce – Dlouhá Jízda až k východní bráně do zámku, kde je také pokladna.

Do děčínského zámku můžete využít i přístupovou cestu ze severní strany. Od hlavního vlakového nádraží autobusem č. 201, 204, 207, a vystoupit na zastávce Tyršova. Od tud pokračovat vpravo, po cca 100 m zahnout do leva do ulice Zámecká a asi po minutě se dostanete k pěší cestě serpentinami, která vede přímo na I. nádvoří, kde se nalézá zámecká pokladna. Cesta je do mírného kopce, klikatá. Od výstupu na zastávce MHD je to cca 5 minut pěšky.

Vyhledat spojení

Přístup k budově a orientace v ní:         

Zámek s nádvořím má oválný tvar a je postaven na pískovcové skále nad městem Děčín, na pravém břehu řeky Labe, a nad soutokem Labe a Ploučnice.

Přístupové cesty jsou celkem čtyři, doporučené jsou pouze dvě, které jsou blíže MHD a celoročně k dispozici.

Přístupová cesta k východní bráně s pokladnou je dlouhá rovná cesta, stoupající do mírného kopce. Od nejbližší zastávky MHD Myslbekova je vzdálena asi 400 m a má název Dlouhá jízda. Je to výjimečná stavba s barokními prvky, dlouhá 270m, široká devět  metrů, sevřená sedm metrů vysokými zdmi, zdobenými slepými arkádami.

Přístupová cesta ze severní strany přímo na 1. nádvoří se zámeckou pokladnou je ze zastávky Tyršova vzdálena cca 200 m. Je to cesta mezi stromy se serpentinami jen pro pěší. V zámku jsou neoznačené schody, výtahy jsou přístupné vždy v doprovodu průvodce a WC je bez označení.

Webové stránky objektu:  Zámek Děčín   

Web s informacemi o objektu:

Zámek Děčín na Wikipedii

Město Děčín na Wikipedii

Poznámka:  

Do zámku vodicí psi mohou.

WC pro návštěvníky je přístupné v rámci otevírací doby a je umístěno v blízkosti pokladny.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Zámek Děčín audiopozvánka