Zajímavá brněnská zákoutí III.

Publikováno 18.05.2021 18:03 Odbocka Brno


Na břehu řeky Svratky

Nenáročná procházka téměř v samotném centru Brna nás zavede do přírody, kterou bychom tam možná ani nečekali. Trolejbusem č. 25 nebo 26 se dostaneme do Nového Lískovce. Vystoupíme na zastávce Kluchova, přejdeme frekventovanou silnici a mezi domy projdeme na zpevněnou cestu s kopce. Pozor, je třeba se držet na levém kraji, jezdí tudy cyklisté. Tady už se otevírá přírodní prostředí s lesními stromy, květinami a ptačím zpěvem. Ani se nechce věřit, že nad námi proudí auta k pisáreckému tunelu – zvuky jsou slyšet jen jakoby z dálky. Míjíme informační tabule Naučné stezky lesnické, ze kterých se můžeme dovědět, k čemu slouží les, jak prospívá lidem, informace o myslivosti, apod.

Sejdeme na rozcestí k řece Svratce. Není to daleko. Je tam odpočivadlo s lavičkami, kde můžeme usednout, poslouchat šumění stromů – mimo jiné tady rostou nádherné smuteční vrby – a přemýšlet, kam půjdeme dál.

Zvolit si můžeme dvě cesty. Vpravo po proudu řeky se dostaneme k jezu a dále až na Staré Brno k mostu na Poříčí, kde je zastávka tramvaje. Tato cesta je delší – asi 4 km. Kus cesty musíme jít opět po zpevněné cyklostezce, protože cestička kolem řeky je zaříznutá ve srázu a není zrovna nejlépe schůdná.

Když se vydáme proti proudu řeky vlevo z rozcestí, dostaneme se do parku k pavilonu Anthropos. Tato trasa je kratší, celkem asi 2 km. Projdeme parkem a vyjdeme u zastávky trolejbusů a autobusů.

Obě trasy nám poskytnou příjemnou procházku v klidném prostředí. Většinou tady potkáme jen rybáře sedící u řeky a ti hluk nedělají. Sem tam prosviští na kole cyklista. Lépe je jít třeba ve všední den dopoledne, kdy tu těch cyklistů tolik není. Místo je to opravdu jedinečné. Nad námi proudí auta po jedné z nejfrekventovanějších silnic v Brně, naproti za řekou je brněnské výstaviště. Ale my vnímáme jen přírodu, líně tekoucí řeku Svratku a říkáme si s básníkem. ,

„Jsou možná hezčí řeky, mají větší třpyt

než tento teskný břeh, než temná řeka Svratka …“

Ale nám se tady líbí, protože je to oáza klidu uprostřed rušného velkoměsta.