Zájezd na zámek Hrádek u Nechanic 26. 5. 2023

Publikováno 12.06.2023 14:43 Odbočka Třebíč


Obrázek

26. 5. 2023  ZÁJEZD NA ZÁMEK HRÁDEK U NECHANIC A DO DĚJIŠTĚ BITVY U CHLUMU Z ROKU 1866

V pátek 26. května jsme se vypravili mikrobusem pro 20 lidí firmy Uchytil na zájezd směrem k Hradci Králové. Cílem byl Hrádek u Nechanic – novogotický zámek, který známe z pohádky Princ a Večernice. Zámek má červenou fasádu z nedávné doby, je to původní barva – v mezičase byl žlutě natřený. Jde o rodové sídlo Harrachů, nyní v majetku státu. Prohlídka byla zajímavá, v pokojích voněly naaranžované živé květy, v některých sálech dobovou atmosféru dokreslila reprodukovaná hudba. Na zámku se dochovalo původní vybavení. Na nádvoří se tentýž večer měl hrát muzikál, vše se na něj připravovalo. Bylo by to lákavé, ale naše cesta vedla dál..

V parku jsme se společně vyfotili se zámkem v pozadí a přesunuli se do blízkých Nechanic na oběd. Ve stylové restauraci U Sagnerů jsme si pochutnali na dobrém obědě, kávě i zákusku a ocenili velice příjemnou obsluhu. Ve dvoře restaurace se nachází i malé muzeum hraček, starých pouťových atrakcí - i při pohledu zvenčí opravdu zajímavá podívaná.

Poté jsme po klikatých okresních silničkách přijeli k dějišti bitvy u Chlumu – na vrchu nad stejnojmennou vesnicí. Bitva u Chlumu (neboli bitva u Hradce Králové) proběhla 3. července 1866 mezi pruskými a rakouskými vojsky. Patří k největším bitvám 19.století a co do počtu vojáků (436 tisíc) se jedná o vůbec největší bitvu na našem území. Areál historického bojiště je významný i výjimečnou koncentrací více než 460 pomníků, pohřebišť a symbolických památníků. Prohlédli jsme si okolí Muzea války, rozhledny a  památníku Baterie mrtvých. Přímo v místě bojiště se v červenci každoročně konají vzpomínkové akce - bitevní ukázky a doprovodný kulturní program.

Děkujeme všem za organizaci zájezdu, byl to příjemně strávený den i díky příhodnému počasí. Podívali jsme se navíc do míst, která pro nás byla dosud neznámá...


Obrázky

Hrádek u Nechanic Hrádek u Nechanic
Dějiště bitvy u Chlumu Dějiště bitvy u Chlumu
Chlum - Baterie mrtvých Chlum - Baterie mrtvých