Zájezd do Bruntálu

Publikováno 16.06.2017 12:52 Odbočka Olomouc


Obrázek

Po loňském úspěšném autobusovém zájezdu na Buchlov, se odbočky Přerov, Olomouc a Prostějov rozhodly vydat opět  společně, tentokráte na Bruntálsko.

     Klimatizovaný autobus při zastávkách v Přerově, Olomouci a Šternberku postupně sesbíral všech 49 natěšených zájemců. Cestou jsme se z výkladu Kamily Hoškové, vedoucí pracoviště v Přerově, dozvěděli, co nás čeká, kolem čeho projíždíme a na co se můžeme těšit.

     Po vystoupení v Bruntálu jsme se rozdělili na dvě skupiny a prohlédli si zámek. Všech 25 místností, velmi dobře udržovaných, na nás dýchlo historií řádu německých rytířů. Nevidomí přivítali, že si mohli na mnohé exponáty sáhnout a potěšit se ladností jejich tvarů a výzdob.

     V parku nás místní průvodce pan Josef Cepek seznámil s pohnutými okamžiky z historie města Bruntálu a poté jsme se procházkou přes náměstí odebrali na očekávaný oběd v restauraci U Kata.

     Po příjemně strávené hodince se naše skupiny  autobusem přepravily pod Uhlířský vrch a pomalou vycházkou podél zastavení křížové cesty, vystoupily až na jeho vrchol s dominantou kostela Panny Marie Pomocné. Otevřel se nám nádherný výhled na Hrubý Jeseník s jeho vrcholy i na okolní krajinu. Průvodce nás barvitě seznámil se zvláštnostmi místní přírody, dozvěděli jsme se něco o zdejších čtvrtohorních sopkách a vyprávění okořenil i několika legendami. Kdyby zde nebylo tak větrno, jistě bychom se kochali i déle.

     Posledním cílem naší cesty byla teprve dvacet let napuštěná přehradní nádrž Slezská Harta, devátá největší v naší republice. Turističtěji založení cestovatelé se prošli kus cesty kolem přehrady, jiní dali přednost občerstvení v penzionu mého jmenovce Marka, ti nejšikovnější stihli oboje.

 

    Všechno pěkné má svůj konec, i každá sopka jednou vyhasne a tak se naše výprava, příjemně unavená rozjela k domovům. Zpáteční cestou nás průvodním slovem s pozvánkami na další akce provedli Maruška Kebrdlová s Honzou Příborským z Olomouce.

     Děkujeme svatému Petru za krásné slunečné počasí, organizátorům za obětavost, panu řidiči i jeho Renaultu za bezpečný převoz a všem účastníkům zájezdu za příjemnou atmosféru!

 

Marek Šimíček, předseda odbočky SONS Přerov

 


Obrázky