ZÁJEZD

Publikováno 02.06.2022 09:36 Odbočka Česká Třebová


Většina účastníků se schází před sedmou hodinou ranní v Mlýnské ulici, tedy v místě sídla naší odbočky. Je slunečno, což nám všem zvedá náladu a chuť se vydat na výlet. Cestou přistupují další výletníci.

Jedeme směr Náchod a Kudowa Zdrój přes Ústí nad Orlicí, Sopotnici a Potštejn, kde se konala Potštejnská pouť. My pokračujeme dál k našemu cíli.  Cestou jsou vidět vrcholky Orlických hor a před Náchodem je krásný výhled na vodní nádrž Rozkoš. Následuje průjezd Náchodem, kde je k vidění zámek. Vcelku klidný a rychlý průjezd města nás přivádí k mostu přes řeku Metuji a hraničnímu přechodu, který projíždíme a blížíme se k první zastávce. Nezastavit se na vyhlášené tržnici, by byl hřích. Zájemců o nákup je vždy dost. A tak po určeném čase se kufr autobusu zaplnil různými nákupy, například potraviny, oblečení, hračky, boty a jiné. Ceny jsou různé, takže můžete a nemusíte koupit. Platí se korunou, zlotým i kartou, jak kde.

Dalším našim cílem byla lázeňská část Kudowy Zdróje.

Z informačních tabulí se dovídáme, že lázeňský park byl založen v 18. století.

Těšili jsme se na rozkvetlou kolonádu, ale bohužel záhony v době naší návštěvy nebyly osázeny. Ale i tak byla procházka parkem příjemným zpestřením.

Prameny zdejší léčivé vody jsou využívány v léčbě srdečních nemocí, chudokrevnosti a dalších zdravotních potíží. V příhraničí lze navštívit ještě další lázeňská města, většinou mají v názvu Zdrój.

Mezi turistické zajímavosti města patří přírodní rezervace Národní park Stolových hor, která leží nedaleko za městem, tak se tam možná někdy vydáme. Čas určený k prohlídce, odpočinku a občerstvení rychle uplynul a my se scházíme na dohodnutém místě, abychom nastoupili do autobusu a vydali se na zpáteční cestu. Počasí se nám přálo po celý den. Cesta domů nám rychle uběhla. V družném hovoru se sdělovali zážitky z nákupu i návštěvy lázní. Zájezd splnil vše, co bylo v plánu.


Obrázky

Altán v lázeňském městě Altán v lázeňském městě
zdroj léčivé vody zdroj léčivé vody
Zámeček Zámeček
Kašna s fontánou Kašna s fontánou