Výstava fotografií slabozrakého fotografa LUBOMÍRA PAVELČÁKA

Publikováno 26.06.2019 09:10 Odbočka Olomouc


Obrázek
Začíná: 01.07.2019
Končí: 30.08.2019
Kde:

25. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, Oblastní odbočka Olomouc Vás srdečně zve na

VÝSTAVU FOTOGRAFIÍ

SLABOZRAKÉHO FOTOGRAFA LUBOMÍRA PAVELČÁKA

v Knihovně města Olomouce, pobočka Brněnská

od 1. července do 30. srpna 2019
vstupné zdarma

 

Několik slov o DUN

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR pořádá každoročně Dny umění nevidomých na Moravě – festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli.

Koná se každoročně již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy.

Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

 

„Chtěl bych říct, že nevidět neznamená vůbec svět nevnímat!“

    

Kdo je Lubomír Pavelčák, zvaný lichoočko?

Zrakové vady si u něj všimli rodiče zhruba v jeho pěti letech. Na televizi se nedíval z dálky, jako každý běžný člověk, ale pod úhlem. Lékaři mu diagnostikovali vadu zvanou myopie, která se u něj vyvíjela degenerativním způsobem, a velmi rychle se mu zvyšovaly dioptrie. Prošel mnoha operacemi, ale vzhledem k závažnosti jeho nemoci v roce 2003 došlo k roztržení sítnice na levém oku, které se už bohužel nepodařilo zachránit. Museli mu jej vzít i z toho důvodu, že by mohlo negativně ovlivnit vidění na pravém oku. 

A tak hledal způsoby, jak by i přes slabý zrak na  pravém oku viděl ceny v obchodech, jízdní řády a věci v životě důležité. Začal u sebe v kapse nosit kompaktní fotoaparát. Fotil si ceny v obchodě, jízdní řády a důležité věci, na které potřeboval vidět. Fotoaparát se stal jeho druhým okem, jeho obrazem světa.

 

Kromě klasických fotografií, kterým říká „cwaky“, fotí také přes své brýle, které mají osmnáct dioptrií. Tyto fotografie nazývá „brýlovky“. Jde hlavně o pocitovou záležitost, snaží se jimi ukázat svůj úhel vidění, to dává fotografii jiný obsah, vhled a nádech. Předává v nich svůj rukopis a vnímání světa a i když svět vlastně nevidí, fotografie mu vidět pomáhají. Obdržel několik ocenění, například i od Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.

Informace o výstavách Lubomíra Pavelčáka naleznete na stránkách:
www.lichoocko.cz


Obrázky