Vynášení Morany - bohyně a vládkyně zimy

Publikováno 03.04.2017 12:51 Odbočka Olomouc


Obrázek

Vynášení Morany - bohyně a vládkyně zimy

V sobotu 25. 3. se konala tradiční akce Vynášení Morany, která jako obvykle probíhá ve spolupráci OO SONS a turistické sekce oddílu SK Olomouc Sigma MŽ. Krátce před půl 10 jsme se sešli u pejska v hale hlavního nádraží, odkud jsme přešli k zastávce autobusu a měli odjet
do Chomoutova. Osud tomu však chtěl jinak a tak se stalo, že se nám odjezd lehce zkomplikoval tím, že na zastávku přijel dálkový autobus, přes který jsme náš linkový autobus neviděli. A tak došlo k tomu, že najednou oba odjely. Nezbývalo nám tedy nic jiného než najít jiné řešení, a tak jsme se rozhodli trasu operativně změnit opačným směrem, než bylo původně v plánu. Jeli jsme vlakem do obce Horka nad Moravou a odtud jsme šli příjemnou procházkou pěšky směrem k Lovecké chatě. Po cestě jsme na mostě slavnostním rituálem vynesli do řeky Moranu, která symbolizuje odchod zimy a vítání jara. Jelikož cílem této akce bylo i zachování tradice, nechyběly básničky a říkanky. Dokonce i Morana byla oblečená dle dávných zvyků. Na důkaz konce zimy, pak každý účastník dostal lítečko. Na Lovecké chatě jsme se občerstvili a příjemnou procházkou jsme se druhým směrem vrátili k autobusu, jenž nás odvezl do Olomouce.

Až na počáteční problémy s dopravou, se nám náš výlet velmi vydařil! Vycházka byla v krásném slunečném počasí, v jaké jsme v tuto roční dobu ani nedoufali. Nálada byla výborná a o to veseleji se nám taky šlo. Takže vítáme jaro!

Klára Nádvorníková a všichni pracovníci odbočky.  


Obrázky