Vynášení Morany

Publikováno 13.04.2018 09:42 Odbočka Olomouc


Obrázek

Přivítání jara, které bylo původně plánované na neděli 18.3. se kvůli nepřízni počasí přesunulo na sobotu 7.4. a v tento den nám naopak počasí přálo.

Rozhodli jsme se jaro přivítat tradičním západoslovanským lidovým zvykem, kterým je vynášení Morany. Morana nebo také Smrtka je chápána jako spodobnění zimy a na začátku jara má být například zapálena a utopena, aby zima už nadobro odešla.

My jsme si ve spolupráci se Sekcí turistiky – Surikaty pro vynesení Morany vybrali Litovelské Pomoraví.

Před Hlavním nádražím se nás kolem půl 9 ráno sešlo jedenáct a v 8:50 jsme se společně svezli autobusem do Chomoutova. Trošku jsme se báli, jestli budeme moct s Moranou do autobusu nastoupit, protože měřila asi metr a půl na výšku. Měli jsme pro ni připravenou i jízdenku, kdyby ji s námi pan řidič nechtěl jen tak nechat cestovat, ale mohla s námi jet bez problémů.

Když jsme vystoupili v Chomoutově, konečně jsme viděli Moranu v celé její kráse. Doteď totiž byla zabalená, aby si cestou neušpinila šaty.

Z Chomoutova jsme se vydali pěšky podél řeky Moravy k mostu, na kterém jsme měli v plánu Moranu upálit.

Od rána bylo nebe bez mráčků, takže jsme si vychutnávali krásné počasí a příjemnou atmosféru. I dva vodicí pejsci, kteří s námi byli, se moc rádi proběhli po polích.

Došli jsme na most, ze kterého jsme chtěli Moranu shodit do Moravy.

I když jsme si nebyli jistí, jestli se nám ji podaří zapálit, povedlo se a mohli jsme ji tedy slavnostně poslat po proudu. Doufáme, že si ji voda odnesla pryč i se zimou a jaro se nám tak konečně povedlo přivolat.

Měli jsme připravené básničky s jarní tématikou, které jsme si spolu zarecitovali a rozdali jsme si větvičky se zelenými lístečky jako symboly jara. Nebe bylo bez mráčků, takže s námi jaro vítalo i sluníčko.

Poté jsme se vydali na Loveckou chatu, kde jsme měli čas se naobědvat. Většina z nás seděla venku, protože k tomu krásné počasí přímo vybízelo!

Z Lovecké chaty jsme na zastávku šli jinou trasou a na autobus zpátky do Olomouce jsme tedy nastoupili v Horce nad Moravou

Po návratu do Olomouce jsme se spolu rozloučili s pocitem, že jaro se nám určitě podařilo přivítat úspěšně.

 

Klára Kočí


Obrázky