Výlet na zámek v Lomnici nad Popelkou

Publikováno 13.10.2022 10:53 Odbočka Jičín


Obrázek

Výlet na zámek v Lomnici nad Popelkou

 

     Na první zářijový den jsme naplánovali výlet do Lomnice nad Popelkou. Cílem bylo navštívit výstavy v prostorách lomnického zámku, které jsme objevili při minulé návštěvě místního muzea.
     Sešli jsme se ráno před půl desátou na autobusovém nádraží v Jičíně plném školáků, a tak se náš odjezd zpozdil téměř o půl hodiny. Po příjezdu jsme se vydali na zámek do kavárny. V kavárně jsme se sešli s našimi dalšími členy a zakoupili jsme si vstupenky.
     Nejprve jsme se vydali do prvního patra na výstavu obrazů a dřevořezeb Marty Novotné a Jiřího Sofilkaniče s názvem Dřevořezby z ráje – volná tvorba. Dřevořezby byly opravdu krásné a velmi nás zaujaly. Vystavené kousky byly prodejní a přesto, že některé z nich byly i větších rozměrů, ceny nebyly přehnaně vysoké. Kusy, které nás opravdu oslovily byly už naštěstí prodány, a tak nikdo z nás neodcházel jako hrdý majitel uměleckého díla.
     V prostorách chodby prvního patra jsme si prohlédli stálou expozici 48 marionet až z roku 1926 opravené místním loutkářským souborem Popelka.
     Kdo chtěl, mohl nakouknout na zmenšenou prohlídku kreslených vtipů The Tap Tap Načerno, kterou jsme již dříve navštívili v Jičínském divadle.
     Na závěr jsme se vydali do sklepních prostor na výstavu Sklo v prostoru, prostor ve skle Kamily Parsi. Průřez pětadvacetileté tvorby výtvarnice a básnířky zahrnuje skleněné miniatury špendlíků, autorské šperky a monumentální závěsné objekty, které jsme si měli možnost prohlédnout. Sklepní prostory neměly pro některé z nás dostatečné osvětlení, takže jsme si poslední místnost užili méně.  Před odjezdem zpět domů jsme navštívili zámeckou kavárnu.


Obrázky