Výlet k luhačovickým pramenům

Publikováno 09.08.2017 14:22 Odbočka Přerov


Obrázek
Výlet k luhačovickým pramenům

Naše odbočka využila nabídky SONS Kroměříž absolvovat společně výlet do Luhačovic. 26. července jsme odjeli z Přerova vlakem přes Hulín, kde přistoupili členové z Kroměříže. Dál jsme již pokračovali společně.
Po příjezdu na luhačovické vlakové nádraží nás čekala paní průvodkyně a objednaný vláček s třemi vagónky, který nás dovezl – netradičně po silnici – do centra města, odkud jsme se k pramenům vydali již po svých. Paní průvodkyně nám u každého povyprávěla, k jaké léčbě slouží a jejich historii. První, který jsme ochutnali, byl pramen dr. Šťastný, pojmenovaný po rodáku z Luhačovic, umučeném za II. sv. války. Po ochutnávce dalšího pramene - Nového Jubilejního, veřejnosti otevřeného v roce 2013, jsme se přesunuli k nejznámějšímu – k Vincentce, kde jsme se posadili na židle a poslouchali další historii lázní. Poté jsme se hned vedle na kolonádě vrhli do obchůdku s oplatkami a nakoupili nejen pro sebe, ale i jako pozornost domů. Ještě jsme se zastavili u pramene Aloiska, ke kterému jsme museli trochu do kopce. Odměnou nám bylo příjemné lesní prostředí a opravdu výtečná chuť tohoto pramene, kterou si všichni čepovali i s sebou. Poté jsme sešli zpět dolů k vláčku, jenž nás dovezl přes město na vlakové nádraží. Celou cestu se nám řinulo z reproduktorů příjemné povídání paní průvodkyně o tom, co právě míjíme, jaká je historie budov postavených světoznámými stylově odlišnými architekty, jako byli například Jurkovič, Králík, Kotěra nebo Fuchs .
Po chutném obědě jsme se na vlakovém nádraží ještě společně vyfotografovali pod stylovým nápisem Luhačovice a nasedli do vlaku směr Přerov.
Výlet se všem líbil a těší se na další. A kam to bude? Nechte se překvapit a sledujte pozorně Zpravodaj odbočky s kalendářem akcí.
Ještě jednou děkujeme kroměřížské odbočce za nevšední zážitek.
Více fotografií si můžete prohlédnout na stránkách kroměřížské odbočky.

Za odbočku SONS Přerov Jana Doupalová

Obrázky