Výlet do lázní Kudowa Zdrój 1. 6. 2022

Publikováno 27.06.2022 14:08 Odbočka Trutnov


Obrázek

Výlet do lázní Kudowa Zdrój 1. 6. 2022

Členové OO SONS Trutnov a Náchod se již podruhé vydali do polské smažírny pstruhů. Naše návštěva byla stejně tak pěkná jako před třemi lety. Tentokrát téměř všichni dali přednost posezení v útulné pergole a lov přenechali odborníkům. Ryby byly zvláště křupavé a do zlatova upečené.

Druhá část odpoledne patřila prohlídce lázní Kudowa Zdrój. Leží na začátku Kladské kotliny, v níž vlivem tektonické činnosti a propadem zemských desek mezi Stolovými a Sovími horami vznikla řada léčivých vřídel.

První z nich vyvěrá právě v Kudowa Zdrój uprostřed krásného parku z kamenné kašny podobající se liliovému květu. Nechybí tu řada kaváren, lázeňská promenáda i léčebné a historické budovy.

Za vlády českých králů patřilo Kladsko a Slezsko našemu království. Ve válkách o tzv. slezské dědictví za Marie Terezie jsme o toto území přišli. Připadlo Prusku, po sjednocení od roku 1871 Německu. Po druhé světové válce se Slezsko a Kladsko stává součástí Polska.

Kladsko známe i z díla Boženy Němcové, když babička ukazuje dětem horu Hejšovinu a vzpomíná, že v těchto místech za svahy kopců prožila několik krásných let.

Náš výlet končil. Spokojeni jsme se vraceli domů. Jsme rádi, že se k nám opět přidali členové OO SONS Trutnov. Získali jsme nové přátele a vyměnili si řadu zkušeností. Těšíme se, že ve spolupráci budeme dále pokračovat a navštívíme zajímavá místa Trutnova a okolí.

Mgr. Běla Hejzlarová

členka OO SONS Náchod


Obrázky