Výlet do Žďáru

Publikováno 23.05.2019 14:11 Odbočka Přerov


Obrázek
V úterý 21. května vyjela skupina 35 členů z přerovké, olomoucké a kroměřížské odbočky SONS do Žďáru nad Sázavou. V plánu byla návštěva poutního kostela Jana Nepomuckého na Zelené hoře a zámek ve Žďáru nad Sázavou. Přesto, že pracovníci přerovské odbočky při zajišťování zájezdu naplánovali časové rezervy mezi příjezdem, prohlídkami a odjezdem, dopravní situace na brněnské dálnici vše zkomplikovala. Řidič autobusu znervózněl a oznámil nám, že cesta do Žďáru trvala dvakrát delší dobu než měla a se stejnou situací se musí počítat i na zpáteční cestě, proto musíme vyjet zpět dřív než bylo v plánu, aby byl dojezd autobusu do stanoveného času provozovatele dopravy.
Naštěstí tuto nepříjemnou situaci účastníci výletu pochopili, za což děkujeme.
Po přeplánování programu se nás už konečně drželo štěstí ve formě pěkného počasí, krásně okomentované prohlídky kostela na Zelené hoře a výborného obědového menu. Cestou z kostela si všichni protáhli nohy sestupem dolů k restauraci. Účastníci měli také dostatek času k popovídání si mezi sebou a k navázání nových přátelství.
Kamila Hošková

Kostel na Zelené hoře

Navštívili jsme poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Je to vrcholné dílo zdejšího opata cisterciáků Václava Vejmluvy a stavitele Jana Blažeje Santiniho – Aichela, hvězda mezi hvězdami, barokní stavba s gotickými prvky. Chrám je vystavěn na půdorysu pěticípé hvězdy, obklopené další hvězdou ambitů, bran a kaplí.
Mladá průvodkyně nám přiblížila historii místa a alespoň malinko poodhrnula závoj symboliky hvězd, číslic a kružnic této úžasné stavby. Zdejší farnost, správce poutního místa, musím pochválit i za pěkně zpracované haptické plánky pro nevidomé.
I když se kvůli historickým událostem a přírodním živlům nepodařilo zcela naplnit původní záměry tvůrců, je tato památka právem zapsána na seznam světového kulturního dědictví Unesco.
Marek Šimíček

Obrázky