Výlet do Vizovic

Publikováno 11.09.2018 12:12 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Velmi rádi jsme přijali pozvání Mgr. Petra Hudce a jeho kolegů z Národního památkového ústavu v Kroměříži, kteří pro nás, po návštěvě hradu Buchlova a zámku v Bučovicích v minulých letech, připravili ve spolupráci s pracovníky správy zámku speciální prohlídku zámku a zámeckého parku ve Vizovicích.

Díky těmto prohlídkám s poutavým výkladem a možností haptického (hmatového) poznávání se mohou lidé se zrakovým postižením seznamovat s historií památek, jejich architekturou a bohatým mobiliářem, zastoupeným historickým nábytkem, uměleckými předměty i předměty denní potřeby. Také Vizovický zámek jsme měli možnost vnímat a poznávat všemi smysly. Během prohlídky nás naše milá průvodkyně s laskavým přístupem a humorem postupně seznamovala s historií a příběhy tohoto místa a snažila se nám co možná nejvíce přiblížit podobu prostor zámku a jejich vybavení. Hmatem jsme, kromě historického nábytku, poznávali i řadu dalších předmětů a zkoušeli odhadnout jejich účel a použití. Mimo jiné například sirník, plivátko na tabák a doutníkové špičky, krabice na doutníky, těžítko v podobě psa, vycházkovou hůl či loveckou pušku předovku. Se zapojením sluchu pak zvonek na komorníka nebo hrací skříň ariston, jazýčkový aerofon, hrající melodie zaznamenané na děrovaných papírových kotoučích. Když nás paní průvodkyně vyzvala, abychom si zahráli na klavír, zachránil situaci pan Hudec a opět nám dokázal, že není hudební nástroj, na který by neuměl. Prohlídkou zámkem nás také provázela vůně sušených bylinek a krému na leštění nábytku a parket, nakoukli jsme i do bývalého topeniště a z kuchyně v přízemí se linula vůně vařeného uzeného masa. Sladkou tečkou na závěr byla ochutnávka nabídnutých čokoládových pralinek připravených zámeckou čokoládovnou, kterou jsme po dobrém obědě také navštívili. Příjemné pro nás bylo rovněž opětovné setkání s naší milou průvodkyní letošní výstavou kamélií v Květné zahradě, která účastníky výletu provedla zámeckým parkem.

Druhým bodem programu dne byla odpolední exkurze ve světoznámé likérce Rudolf Jelínek. Po zhlédnutí a poslechu videoprojekce seznamující nás s tradicemi a postupy výroby ovocných destilátů, jsme postupně navštívili výrobu s prohlídkou destilační kolony, muzeum Rudolfa Jelínka, expozici whisky, egalizaci s obřími sudy a stáčírnu. Prošli jsme se pod slivovicopádem, údajně plnícím přání návštěvníků, ochutnali několik vzorků ovocných destilátů a v místní prodejně nakoupili i pár „suvenýrů“.

Zbývá touto cestou srdečně poděkovat pracovníkům NPÚ v Kroměříži a našim průvodkyním za ochotu a laskavý přístup, se kterými se nám, zrakově postiženým, snaží zpřístupnit památky a jejich historii a společně prožité chvíle plné nezapomenutelných zážitků. Předem se těšíme na příští setkání.


Obrázky