Výlet do Muzea v Lomnici nad Popelkou

Publikováno 19.09.2022 10:54 Odbočka Jičín


Obrázek

Výlet do Muzea v Lomnici nad Popelkou

 

     V sobotu 6. srpna jsme se vypravili autobusem s našimi členy do Městského muzea a galerie v Lomnici nad Popelkou. Muzeum a galerie se nachází na Lomnickém náměstí v tzv. Šlechtově hrubém domě - neoklasicistním čtyřpodlažním patricijským městským paláci, postaveném mezi lety 1816 – 1826 stavitelem Johanem Herknerem, který původně sloužil k reprezentačním účelům rodu Šlechtů a zároveň také do roku 1911 jako textilní manufaktura. Čekala nás prohlídka výstavy drahých kamenů, minerálů a zkamenělin a také čtyři patra stálé expozice zahrnující exponáty z historie Lomnice nad Popelkou, třetí největší sbírku lidového malovaného nábytku, sbírku historických betlémů a v půdních prostorách věnovaná celoživotní sbírka trofejí z řady světových lokalit lovce a lesníka Oldřicha Horáka z nedalekého Žďáru.
     Muzeum nás opravdu velmi uchvátilo. Dostalo se nám i krátkého povídání k nejvýznamnějším exponátům z historie Lomnice nad Popelkou vystavených v přízemí muzea. Poslechli jsme si o zbraních a uniformách z Prusko Rakouské války. O daru věnovaném císařem pánem místní ženě, jenž odvedli do války osm synů a mnoho dalších zajímavostí z železnice z dob Rakousko-Uherska.
     Po prohlídce muzea jsme se zastavili ve vedlejší cukrárně na zmrzlinu a navštívili končící trh řemesel. Cestou na autobus jsme se podívali k místnímu Lomnickému zámku. Zde jsme objevili inspiraci na další výlet do Lomnice nad Popelkou. Ve čtyři hodiny jsme se vydali autobusem zpět do Jičína.


Obrázky








Zbraně z Prusko  Rakouské války Zbraně z Prusko Rakouské války
Dobový ručně malovaná nábytek Dobový ručně malovaná nábytek
Dobový ručně malovaná nábytek 2 Dobový ručně malovaná nábytek 2



Dobový ručně malovaný nábytek Dobový ručně malovaný nábytek
Sbírka loveckých trofejí Sbírka loveckých trofejí
Sbírka loveckých trofejí 2 Sbírka loveckých trofejí 2