Výlet do Kroměříže

Publikováno 06.03.2023 11:10 Odbočka Přerov


Obrázek

Výlet do Kroměříže

Ve čtvrtek 2. března jsme se vypravili do Kroměříže na každoroční tradiční výstavu kamélií. Letos byla na téma „Kamélie v evropském umění“ – tedy s kaméliemi na obrazech. Přibrali jsme také zájemce z olomoucké odbočky. Zájem byl tak velký, že jsme museli být rozděleni do dvou skupin.

Přesto, že jsme měli termín již ke konci výstavních termínů, stačili jsme se pokochat ještě kvetoucími rostlinami. V citrusovém skleníku jsme si prohlídli stromky s kvetoucími a zároveň plodícími citrony, mandarinkami, kumquaty, který jsme si mohli i ochutnat, nebo budhovou rukou.

Průvodkyně nám povídaly i o historii skleníků, jak a proč vznikly, že to byla móda, mít na určité společenské úrovni prostor k setkávání.

Po zhlédnutí jsme průvodkyním na závěr jako poděkování zatleskali a na doporučení se prošli po zahradě zalité sluncem, kde jsme i měli možnost vidět zajímavé ořezávání několikametrových stromů speciálními nůžkami na vysokozdvižném rameni.

Po vydatném obědě v osvědčené jídelně na náměstí jsme se přemístili doslova za roh do modernizované interaktivní expozice Karla Kryla, kde nám průvodkyně úvodem povyprávěla o historii rodiny Karla Kryla, jeho tvorbě, a vůbec jak vznikla tato expozice. Poté nám ukázala způsob prohlídky v interaktivních kójích a my se mohli po skupinkách nebo jednotlivě zaposlouchat do jeho ikonických písní, doprovázených videem nebo fyzicky znázorněným tématem písně.

Obě výstavy se líbily a uživatelé projevili spokojenost. Návrat byl po domluvě vlakem nebo autobusem.

Jana Doupalová


Obrázky