Výlet do Chropyně

Publikováno 28.08.2017 09:29 Odbočka Kroměříž


Obrázek

S pomalu se blížícím koncem prázdnin jsme se ve středu 23. srpna vypravili na výlet do Chropyně, kde pro nás pracovníci Muzea Kroměřížska připravili prohlídku tamního zámku.

Tentokrát nám počasí opravdu přálo a cesta autobusem z Kroměříže do Chropyně trvala jen chvíli. Na zámku jsme se přivítali s naší milou průvodkyní paní Matouškovou, která nás nejprve krátce seznámila s jeho historií. V Rytířském sále, vyzdobeném kazetovým stropem s mnoha erby Fürstenbergů a dalších spřízněných rodů a s početnou sbírkou zbraní z období třicetileté války jsme si mohli během výkladu paní průvodkyně hmatem „prohlédnout“ některé exponáty vojenské výstroje a vyzkoušet si, jak by nám šla práce s kordem. V hostinské jídelně, ve které se nachází intarziemi zdobený stůl, stále prostřený pro krále Ječmínka, jsme si sáhli na majoliková kamna ze 17. století.

V dalších místnostech nás paní Matoušková provedla expozicí o místním zemědělství a lidové kultuře. V části věnované rybníkářství pak vyzkoušela nejmladší účastníky našeho výletu ze znalosti vodních ptáků. Ti obstáli na jedničku. Během prohlídky jsme se dotýkali některých vystavovaných předmětů a zkoušeli uhádnout jejich účel. Zajímavá byla například pastička na myši.

Ve druhém patře zámku jsme navštívili památník slavného místního rodáka, malíře, sochaře a grafika Emila Filly (1882 – 1953) a v sousedním krbovém pokoji a ložnici si prohlédli a hmatem prozkoumali vystavovaný dobový nábytek ze sbírek muzea.

Než jsme se po prohlídce rozloučili, poděkovali jsme paní průvodkyni za to, jak mile a ochotně nás provedla zámkem a jak pečlivě se na naši návštěvu připravila.

V sousedství zámku jsme vystoupali na dřevěnou vyhlídku a prohlédli si Chropyňský rybník, který je národní přírodní památkou a jeho okolí. Po skupinovém fotografování jsme si dopřáli oběd v restauraci U Rybníka a výlet do Chropyně zakončili sladkou tečkou u kávy v místní cukrárně.

Strávili jsme společně pěkný letní den a těšíme se na nové zážitky při dalších poznávacích výletech.


Obrázky