Výlet

Publikováno 05.05.2017 18:44 Odbočka Jičín


Obrázek
Začíná: 03.05.2017
Končí: 03.05.2017
Kde:

Vlastivědné muzeum Železnice – 1. výlet

Dne 3. května 2017 jsme vyjeli s našimi členy na výlet do blízkého městečka zvaného Železnice. V počtu 11 osob jsme navštívili Vlastivědné muzeum, kde jsme vzpomínali na tradice a historii našeho kraje.

 

Velmi nás zaujala expozice v zachovalém původním krámku s dřívějším názvem Koloniál, ve kterém byla velká sbírka dobových předmětů z různých  řemeslných odvětví.

 

Zajímavým zpestřením prohlídky byla poznávací soutěž "poznej předmět a k čemu sloužil". Odměnou za účast v soutěži byla hudební ukázka z historického orchestrionu.

  

V další části naší prohlídky jsme měli možnost navštívit roubenou chaloupku, ve které na nás při vstupu padla nostalgie dřívější doby. K vidění byly čtyři plně vybavené místnosti. Zde jsme se seznámili s černou kuchyní, hostinským a dětským pokojem. Největší zajímavostí pro nás byl poslední pokoj, ve kterém rodina trávila většinu svého času. K vidění zde byl například tkalcovský stav, kolovrátek, česač příze, máselnice, mlýnek na mák, malované skříně a kachlová kamna. Před chaloupkou jsme měli možnost poznat keř zvaný klokočí, z jeho plodů se dříve vyráběly růžence.

  

Díky slunečnému počasí a ochotě paní Novotné (naše milá průvodkyně) nám bylo umožněno posezení na dvoře muzea při dobré kávičce, zákusku z blízké cukrárny a pokračovali jsme v družném hovoru na téma vtipných historek ze života.

 

Na závěr jsme se rozloučili písničkou Kolíne, Kolíne zahranou na historický flašinet.

 

Spokojeni a s dobrou náladou jsme se vraceli autobusem do svých domovů.

 

Za oblastní odbočku SONS Jičín Monika Čechová a Lucie Strašíková.