Vycházka k šumperskému orloji s novoročním posezením dopadla na výbornou

Publikováno 02.02.2023 14:44 Odbočka Šumperk


Obrázek

VYCHÁZKA K ŠUMPERSKÉMU ORLOJI S NOVOROČNÍM POSEZENÍM

DOPADLA NA VBORNOU

 

 

         Čtvrtek 12. ledna byl ve znamení poznávání naší nové šumperské pamětihodnosti: šumperského orloje. Ten se vypíná na Olomoucké ulici kousek od Hlucháku a je postaven v měřítku 1:3 oproti originálnímu na Staroměstském náměstí v Praze. Mnozí z našich 15ti výletníků ani netušili, že tu takový skvost vůbec máme.

Tvůrcem orloje je pan Miroslav Nečas, který jej začal stavět už před deseti lety a je kombinací vlastní tvořivosti a pražské předlohy. Koneckonců za správcem pražského orloje si pan Nečas chodil pro rady. Stejně jako na pražském orloji i na tom šumperském zvoní smrtka, místo kohouta však mává křídly sova. V okénku mezi plaketami věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje se střídají zástupci historických řemesel. Nechybí ani další odkazy na Moravu: orlice ve štítu, znaky města Šumperka po bocích a ratolesti se švestkami jako symbol slivovice. Vyrobit takový orloj znamená ovládat devatero řemesel: od práce s kovem po malířství. Pan Nečas je šikovný řemeslník: byl elektrikářem, strojařem, učitelem i stavařem. V pětašedesáti letech se chtěl vyučit hodinářem… Ve spodní části zdi u orloje se vyjímají kameny s popisky z vrcholků našich hor: Sněžky, Pradědu, Kralického Sněžníku, pramene Moravy a Lysé Hory.

Pan Nečas nám pověděl mnohé o radostech i strastech při budování svého díla. Do jedenácti hodin, kdy se orloj majestátně rozezněl, jsme měli ještě spoustu času, a tak jsme si ještě udělali po této klidné šumperské čtvrti malý okruh. Naštěstí nám přálo i počasí – i když bylo zataženo, nespadla ani kapka. Přesně v 11:00 hodin se nám orloj ukázal ve své plné kráse, doplněné libozvučnou zvonkohrou. Na závěr nám zamávala svými křídly sovička na šťastnou cestu zpět.

Na SONSu nás pak čekalo novoroční přátelské posezení. Dali jsme si svařák na zahřátí s dobrůtkami z našich kuchyní a povídali jsme si o svátcích i předsevzetích na nový rok. Celý půlden byl velmi hezky strávený a zároveň máme nové doporučení, kam nasměrovat naše známé.

 

 

 

 

 

 


Obrázky