Vsetín, zámek Vsetín – Muzeum regionu Valašsko

Publikováno 29.05.2019 10:00 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Vsetín, zámek Vsetín – Muzeum regionu Valašsko

Aktualizováno: 8. 12. 2020

Lokalita: mapa

Muzeum regionu Valašsko sídlí v budově zámku ve Vsetíně. Zámek se nachází na vyvýšenině pravého břehu řeky Bečvy, na Horním náměstí, v těsné blízkosti autobusové zastávky MHD.

Možnosti prohlídky:

Komentovaná prohlídka – Program na míru pro nevidomé ke stálým expozicím: Ohýbaný nábytek, Tradiční rukodělná výroba textilu a Partyzánský odboj.

V rámci speciálního programu na míru pro nevidomé jsou prohlídkové předměty k haptické prohlídce s interaktivním programem ve všech stálých expozicích. Ohýbaný nábytek: demonstrační smyčková židle, vyrobená ze dvou čtyřmetrových bukových prutů, lisovaný sedák, plastický obraz z hovězí kůže a další. V expozici Tradiční rukodělná výroba textilu: sušené rostliny, drhlen na drhání lnu, lamka na lámání lnu, vochle na česání lnu, kolovrátek, surová ostříhaná vlna, krample na česání vlny, formy na pletení rukavic a čepic a další předměty k ruční výrobě textilu tradičním způsobem. Výrobu si návštěvníci, v rámci programu, sami vyzkouší. V expozici Partyzánský odboj je během výkladu k haptické prohlídce např.  samopal Špagin, pistole Tokarev, německá helma z II. světové války, kozácká čepice a sovětská důstojnická čepice a vojenské odznaky.

Též možnost výstupu na zámeckou věž s vyhlídkou na město Vsetín.

Dřevěný model zámku je umístěn ve vstupním prostoru vlevo za otevřenou přepážkou prodeje vstupenek a upomínkových předmětů.

Objednávání: Při objednávání prohlídky pro skupinu zrakově postižených osob je třeba požádat o Speciální program na míru pro nevidomé.   

Kontakt: tel.: 571 411 690, email: zamek.vsetin@muzeumvalassko.cz  muzeum@muzeumvalassko.cz.

Otevírací doba:  Celoroční provoz je od úterý do neděle 9:00 až 17:00. Případně lze ověřit zde.

Vstupné:  ZTP 30 Kč  ZTP/P 0 Kč,  doprovod  0 Kč při vstupu jednotlivě do celého muzea. Vstupné pro skupinu na Speciální program na míru pro nevidomé vedený kurátorem je 15 Kč/os. 

Trasa:

Vlakem: Před nádražní budovou se dáte vpravo podél pravé strany nádražní budovy a dále pravé strany chodníku, vlevo přes žlutě namalovaný přechod pro chodce a ještě další kratší přechod - oba bez světelné signalizace, a za ním vpravo podél budovy dojdete na ostrůvek zastávky MHD č. 31, který se nachází přímo na autobusovém nádraží. Odtud pojedete autobusem MHD č. 6, směr Sychrov. Vystoupíte na zastávce U Zámku a vydáte se proti směru jízdy podél budovy zámku, která bude po levé straně. Na rohu zahnete vlevo a na dalším rohu opět vlevo. Hlavní vchod se nachází vlevo, uprostřed jihozápadní stěny zámku.

Autobusem: na autobusovém nádraží přejdete přes ostrůvky na stanoviště MHD č. 31, nacházející se nejdále od rušné cesty. Odtud pojedete busem MHD č. 6 směr Sychrov. Vystoupíte na zastávce U Zámku a vydáte se proti směru jízdy podél budovy zámku, která bude po levé straně. Na rohu zahnete vlevo a na dalším rohu opět vlevo. Hlavní vchod se nachází vlevo, uprostřed jihozápadní stěny zámku.

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Muzeum regionu Valašsko sídlí v budově zámku ve Vsetíně. Zámek se nachází na Horním nám. 2, v těsné blízkosti autobusové zastávky MHD.

Zámek byl vystavěn na základech středověké tvrze z první poloviny 15. století na vyvýšenině pravého břehu řeky Bečvy. Původně gotická tvrz byla začátkem 17. stol. přestavěna na čtyřkřídlý renesanční zámek se stranami orientovanými podle světových stran a 59 m vysokou strážní věží. Ta měla střežit prastarou cestu k beskydským horským průsmykům. Současnou klasicistní podobu zámek získal v letech 1833-34, zároveň byl v této době založen přilehlý anglický park s řadou vzácných druhů dřevin.

Budova zámku má tvar obdélníku, uprostřed jehož krátké, západní strany se tyčí již zmíněná čtyřboká věž s hodinami a vyhlídkovým ochozem. Hlavní vchod do budovy je z její delší, jihozápadní strany. Ve vstupním vestibulu se po levé straně nachází otevřená přepážka pokladny a vlevo za ní v prostoru je umístěn též dřevěný model zámku. V objektu nejsou výtahy, WC pro návštěvníky je bez označení, nasměruje průvodce.

Web objektu:

Muzeum regionu Valašsko

Web s informacemi o objektu: 

Zámek Vsetín

Zámek na stránkách města Vsetína

Region Valašsko na Wikipedii

Přístupnost stránek je prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka: 

Do muzea vodicí pes může, při objednávání prohlídky je nutno nahlásit jeho přítomnost.

WC je přístupné v rámci prohlídky muzea, nasměruje průvodce.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama   

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Zámek Vsetín - Muzeum regionu Valašsko audiopozvánka