Voňavý výlet do Bezděkova

Publikováno 27.07.2022 13:02 Odbočka Olomouc


Obrázek

Po příjezdu do těchto malebných končin jsme zamířili k fialovému altánu přímo u levandulových polí, kde si každý z nás dopřál něco z nabídky levandulových pochutin – zmrzlinu, limonádu, kávu, bábovku…
Po příjemném občerstvení se nám již věnoval pan Drlík, který nás v rámci komentované prohlídky nejprve vzal mezi rozkvetlé záhony, plné motýlů. Povídal nám v nich nejen přímo o levandulích a jejich pěstování – co jim prospívá a naopak škodí - ale i o běžném průběhu dne na statku a o událostech a aktivitách, které zde probíhají. Jde o Levandulový festival, svatební obřady, jógu, masáže a další. Od pana Drlíka jsme se dozvěděli také o tom, jaké cesty přivedly jeho syna Lukáše s manželkou Veronikou k založení statku a co vše s tím bylo a je spojeno.

Další informace o „fungování“ statku jsme si poslechli i přímo v jeho zázemí. Viděli jsme zde sazenice levandulí, další pěstované bylinky a jejich sušení, ovocné stromy, místní zvířata… Jistě vás nepřekvapí, že starost o statek není vždy jen procházka růžovou (v tomto případě by možná nebylo špatné napsat slovo „fialovou“) zahradou a na statku se objevují i těžkosti, s nimiž je potřeba se vypořádat. Avšak láska jeho obyvatel k přírodě dává tomuto místu zvláštní kouzlo.

Zamířili jsme po kopci dolů i do destilerie a Levandulové expozice ve vesničce. V závěru jsme zhlédli krátké video a vystavené fotografie s rozvíjejícími popisky.

V té samé (jak jinak než fialové) budově jsme si v Levandulovém krámku zakoupili místní produkty nejen pro sebe, ale i pro naše blízké. Kdo s námi nebyl na výletě, nemusí litovat, protože v Olomouci na Horním náměstí také najde Levandulovou prodejnu - my ji určitě rádi navštívíme.

Všichni jsme se se shodli, že náš výlet stál za to i navzdory náročnější cestě hromadnou dopravou a horkému počasí. Panu Drlíkovi tímto velice děkujeme za jeho milou společnost.

Klára Kočí

 


Obrázky