Vila Tugendhat

Publikováno 25.07.2017 17:24 Odbočka Blansko


Obrázek

Brno – Vila TUGENDHAT

 

Letošní prázdninové putování po našich památkách jsme záměrně zaměřili na Brno. Tam je stále co objevovat. Vydali jsme se na prohlídku vily Tugendhat, která je památkou UNESCO.

Cesta byla trošku složitější - jak jinak než výluka na trati. Navíc jsme měli obavy, jaké bude počasí. Ale na cestování bylo naštěstí skvěle.

 

Vila Tugendhat je opravdu výjimečný objekt moderní architektury. Je označována za nejvýznamnější předválečné dílo Miese van der Rohe a stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení, moderní architektury – funkcionalismu (1929-1930).  Vnitřní vybavení (nábytek) převážně z trubkové, pásové oceli a ušlechtilého dřeva - zrak jen přecházel! Manželé obývali vilu pouze do roku 1938, kdy jako Židé byli nuceni opustit republiku.

Vila má bohatou historii, různá i nehezká využití, ale nejdůležitější je, že v 80. létech proběhla rekonstrukce. Od roku 1994 je zpřístupněna jako památník moderní architektury.

S průvodkyní jsme měli jedinečnou možnost si stavbu prohlédnout. Byli jsme překvapeni a shodli jsme se, že můžeme být pyšní, že máme kolem sebe takové krásné památky.

 


Obrázky