Vernisáž výstavy obrazů Markéty Evjákové v čajovně Kratochvíle

Publikováno 15.04.2019 09:23 Odbočka Olomouc


Obrázek

V úvodní části vernisáže vystoupil náměstek primátora Statutárního města Olomouce pro kulturu Mgr. Pavel Hekela.

Pohovořil o jeho dlouholeté spolupráci s organizacemi pro zrakově postižené v době, kdy byl ředitelem Českého rozhlasu Olomouc a později Moravského divadla Olomouc.

Natáčel osobně se svými rozhlasovými kolegyněmi po řadu let zvukovou verzi informačního zpravodaje Majáček, moderoval koncerty pořádané TyfloCentrem, chodil na naše oblastní shromáždění, nedávno usedl do „Křesla pro hosta“ v naší klubovně...

Nyní měl příležitost zahajovat výstavu výtvarných děl mladé grafičky, jejíž obrazy, které si ještě před vernisáží prohlédl, září výraznou barevností a často originálními nápady.

Pan náměstek nám také sdělil, že si na internetu našel informaci o tom, že tato výstava je již autorčina v pořadí čtyřicátá.

A protože právě v den vernisáže slavila autorka těchto obrazů své narozeniny, společně jsme slečně Markétě poblahopřáli a předali kytici jarních květů.

V kulturní části vystoupili studenti Konzervatoře Evangelické akademie.

Svou bravurní hrou na kytary přispěli k příjemné atmosféře vernisáže.

O slovo jsme požádali také autorku. Popovídala nám o tom, jak obrazy tvoří, tedy pomocí počítačové myši, ale svěřila se nám i se svými zrakovými problémy, se kterými se musela složitě vyrovnávat.

Do jisté míry jí pomohlo právě její zapojení do Dnů umění nevidomých na Moravě.

Nejen, že se festivalu zúčastňuje svými výstavami, ale také vytváří grafiku pro propagační materiály Dnů umění nevidomých všech pořadatelských organizací SONS.

Výstava obrazů Markéty Evjákové potrvá v čajovně Kratochvíle do konce měsíce dubna. Zveme i vás, kteří jste se vernisáže zúčastnit nemohli. Prohlídku obrazů můžete spojit s posezením u šálku voňavého čaje v příjemném prostředí čajovny.

J. Příborský


Obrázky