V listopadu proběhl v Šumperku Den otevřených dveří

Publikováno 01.12.2022 10:56 Odbočka Šumperk


Obrázek

V LISTOPADU PROBĚHL V ŠUMPERKU DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

 

 

Ve středu 9. listopadu 2022 proběhl na naší šumperské odbočce SONS ve spolupráci s TyfloCentrem Šumperk Den otevřených dveří. Cílem tohoto dne bylo přiblížit všem zájemcům svět nevidomých a seznámit je se službami a pomůckami, které usnadňují lidem s vážným poškozením zraku život a umožňují jim být samostatnými a žít plnohodnotně, jako každý jiný. Celá akce byla o to zajímavější, protože se zde prezentovaly hned tři firmy s moderními kompenzačními pomůckami: Adaptech, Spektra a Ergones.

Dopoledne bylo vyhrazeno základním školám, odpoledne pak široké veřejnosti. Dokonce k nám zavítali žáci až z relativně dalekého Sobotína, ale také místní ze 6. ZŠ. S klapkami na očích si změřili síly v showdownu a zkusili štěstí v simulované střelbě. Někteří žáci si vyzkoušeli, jak vidí člověk s různými vadami zraku pomocí simulačních brýlí. Návštěvníkům jsme dále předvedli hmatové a zvukové pomůcky jak do domácnosti, tak ke každodenním činnostem, např. přizpůsobenou peněženku, indikátor barev, ozvučený mobilní telefon, ozvučený teploměr apod.

Povídali jsme o důležitosti bílých holí, ozvučených mobilních telefonech, počítačích a dalších moderních zařízeních pro rozvoj a seberealizaci nevidomých a slabozrakých. Žákům jsme představili přizpůsobené stolní hry, skládačky, pexesa a přitom si procvičovali ostatní smysly, zejména sluch a hmat. Také si zkusili sestavit haptickou mapu Česka s kraji.

  Každý měl možnost nahlédnout do tajů světa, ve kterém lidé bez zraku žijí a hledají cesty, jak vše zvládnout.

Překvapením pro nás bylo, když za námi dorazili i vzácní hosté, jako například paní doktorka Jana Dvořáková z oční ordinace Optomedic DD. Kromě našich členů a uživatelů služeb také přišlo spoustu lidí z řad široké veřejnosti, mnozí dokonce vůbec poprvé, a to díky rozeslaným pozvánkám.

Akce se nakonec velmi vydařila. Máme radost, že naše snažení dostat se do povědomí veřejnosti k něčemu bylo a pevně věříme, že si k nám lidé, kteří naši pomoc potřebují, najdou cestu.

 

 

 


Obrázky