V Zábřehu a v Šumperku jsme chodili S bílou holí pro Bílou pastelku

Publikováno 26.05.2017 20:15 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

V ZÁBŘEHU A V ŠUMPERKU JSME CHODILI

S BÍLOU HOLÍ PRO BÍLOU PASTELKU

 

Sbírka Bílá pastelka je celostátní veřejnou sbírkou na podporu speciálních potřeb pro zrakově postižené osoby. Letos je tomu již 18 let, co tato sbírka v České republice probíhá, a proto jsme se rozhodli uspořádat podpůrné akce, které všem občanům sbírku a její důležitost přiblíží a pomůžou nám navýšit její sbírkové konto.

Ve středu 10. května 2017 proběhla první podpůrná akce S bílou holí pro Bílou pastelku před Kulturním domem v Zábřehu. O týden později, tj. 17. května 2017, jsme podobnou akci uspořádali v Šumperku ve spolupráci s Městem Šumperk a se SVČ Doris v parku Sady 1. máje. Obě akce měly za úkol ukázat, jak v současné době mohou lidé z těžkou vadou zraku žít a co vše pro to musí udělat.  Nácvik už dávno není jen otázkou odhodlání a píle, ale hlavně finančních prostředků, které se často velmi špatně shánějí.

Na prostranství před Kulturním domem v Zábřehu vyrostlo 10 stanovišť ukazujících návštěvníkům základní oblasti života nevidomých a slabozrakých. Symbolickým stanovištěm se stala chůze s bílou holí s vytyčenou trasou o délce 18 metrů, kde chodci s papírovými klapkami na očích překonávali nastražené překážky.  Po zdolání této překážkami poseté cesty si zájemci mohli nechat změřit zrak u optometristy z Ottlens Šumperk. Celý den doprovázely autorské písně nadané studentky tamního gymnázia Markéty Stejskalové, vystupující pod jménem Maki. Ke zpestření programu přispělo i vystoupení nevidomého Radka Žaluda, skupiny I Dance, břišních tanečnic z Bohdíkova a na závěr pak vystoupení známé zábřežské folkové skupiny Madalen.

Akce v Šumperku se od té zábřežské malinko lišila. Kromě zdolávání 18metrové trasy s bílou holí byla stěžejním bodem Kavárnička trochu jinak, kde si návštěvníci vyzkoušeli vypít kávu, čaj nebo limonádu v naprosté tmě. O jejich nezapomenutelný zážitek se postaraly tři nevidomé slečny, které nápoje připravovaly a roznášely.  V rámci doprovodného programu tu předvedly své umění mažoretky z Libiny a z Rudy nad Moravou. Proběhla i řada pódiových vystoupení, které zajistilo SVČ Doris. Účastníci mohli zhlédnout ukázky první pomoci a hlásičů požárů, které připravili zástupci CO Města Šumperk.  V závěrečné půlhodince nám zahrál a zazpíval Mirek Machala z Hudební školy YAMAHA a tím zakončil středeční program naší akce.

Během těchto dvou dnů bílou holi do ruky vzalo 412 lidí a dohromady nachodili 7 416 metrů a díky vám, návštěvníkům, a panu Kozákovi z Pivovaru Welzl Zábřeh se podařilo získat krásný výtěžek. Na sbírkový účet Bílé pastelky jsme odeslali částku 12  927 Kč.

 

Za účast všem velmi děkujeme a jsme rádi, že jste přišli akci S bílou holí pro Bílou pastelku podpořit.

Naše poděkování patří taktéž i studentům z Gymnázia Zábřeh, ze Střední školy sociální péče a služeb Zábřeh, z Gymnázia Šumperk a všem dobrovolníkům za pomoc na stanovištích, bez které bychom se neobešli.

Velké díky také Zábřežské kulturní, s. r. o., a oční klinice a optice Ottlens Šumperk za výbornou spolupráci a podporu.

 

DĚKUJEME VŠEM

 

 

Libuše Skálová


Obrázky

Zábřeh na Moravě Zábřeh na Moravě
Zábřeh na Moravě 2 Zábřeh na Moravě 2
Zábřeh na Moravě 3 Zábřeh na Moravě 3
Zábřeh na Moravě 4 Zábřeh na Moravě 4
Zábřeh na Moravě 5 Zábřeh na Moravě 5
Šumperk Šumperk
Šumperk 2 Šumperk 2
Šumperk 3 Šumperk 3
Šumperk 4 Šumperk 4
Šumperk 5 Šumperk 5
Madalen Zábřeh na Moravě Madalen Zábřeh na Moravě