V Šumperku zahrál a zazpíval nevidomý Benjamin Levíček

Publikováno 13.06.2022 10:59 Odbočka Šumperk


Obrázek

V ŠUMPERKU ZAHRÁL A ZAZPÍVAL NEVIDOMÝ BENJAMIN LEVÍČEK

 

        Ve čtvrtek 2. června se v odpoledních hodinách v rámci Dnů umění nevidomých pod záštitou SONS ČR, z.s. uskutečnil koncert nadějného mladého hudebníka Bena Levíčka. Kulturní akce se konala ve spolupráci se Střediskem volného času (SVČ) Doris Šumperk s předáváním cen za výtvarnou soutěž „Černobílý svět“, které se zúčastnily děti ze šumperských i okolních základních škol.

Pan Benjamin Levíček je již od svého útlého dětství nevidomý. I přes svůj nelehký osud se dokázal vypořádat s životními překážkami. Nevzdal to, zvolil si životní dráhu hudebního umělce a jde vstříc svým snům. Má obrovský potenciál stát se uznávaným virtuosem, protože se již od raného dětství zdokonaluje ve hře na housle, klavír a příčnou flétnu. Pro tentokrát si zvolil právě příčnou flétnu, hru doplnil svým jedinečným zpěvem. Cestu do Šumperka, ve kterém ještě nikdy nevystupoval, vážil s rodiči a se sestrou až z Brna. Repertoár Bena Levíčka je autentický: převážně totiž zazněly skladby z jeho vlastní tvorby. Dále jsme se zaposlouchali například do skladeb Franka Sinatry, Erica Claptona (Tears in Heaven) nebo do krátkého úryvku z muzikálu Bídníci. Celkově mělo jeho vystoupení velmi pozitivní jiskru, i když zazněla i melancholická a zasněná díla. Ke konci si pan Benjamin Levíček plně zasloužil dlouhý a intenzivní potlesk.

Během koncertu se také předávaly ceny za výtvarnou soutěž „Černobílý svět“ z rukou paní ředitelky SVČ Doris Šumperk dr. Petry Müllerové. Vítězem se stal cyklus výtvarných počinů s názvem Glaukom. Bylo vidět, že děti byly zasvěceny do problematiky očních onemocnění již z dřívějška, a to díky osvětě naší odbočky SONS Šumperk na základních školách. Jejich pojetí glaukomu ve výtvarném ztvárnění bylo vskutku dokonalé.

I my jsme měli v předsálí výstavu výrobků našich členů. S přípravou výstavy nám pomohla i slečna praktikantka Vanessa, která pak u nás následující den praxi úspěšně završila.

Nakonec na koncert dorazili hned po skončení delšího zasedání Rady města Šumperka pan starosta Mgr. Tomáš Spurný a                         1. místostarostka Ing. Marta Novotná. Z velmi vydařeného koncertu jsme společně s dalšími 145 návštěvníky odcházeli s pohlazenými smysly a celkově příjemně naladěni.

 

Koncert mohl proběhnout díky finanční podpoře Města Šumperk, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury.  

 

 

 


Obrázky

Olomoucký kraj Olomoucký kraj