V Šumperku proběhla beseda o Jeseníkách

Publikováno 29.03.2017 13:32 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

 

 

V ŠUMPERKU PROBĚHLA BESEDA O JESENÍKÁCH

 

V pondělí 27. února se na šumperské odbočce konala beseda s panem Jindřichem Solovským ze Zábřehu na téma „Cestujeme po Jeseníkách“. V klubovně se sešlo téměř 20 členů zajímajících se o nové a především zcestovalým člověkem zprostředkované informace o našich krásných horách.

Začátek besedy věnoval ukázce hornin, z nichž jsou naše hory složeny a následně přiblížil našim zrakově postiženým členům tvar pohoří, který pro ně simuloval na zahnutém rohlíku.

Po úvodním seznámení s pohořím jsme se vydali na virtuální procházku. Ta začala na severozápadě v Ramzové – v nejvýše položené železniční stanici pro rychlíky. Odtud jsme se přemístili lanovkou na Černavu, kde jsme přesedli na lanovku jedoucí na Šerák (1351 m n. m.). Chata Jiřího na Šeráku nezústala bez povšimnutí. Naše další kroky vedly do nadmořské výšky 1423 m – na Krpeník. Tady však naše cesta nekončí.

Přes Trojmezí na Vozku (1377 m n. m.), kde se nachází skála ve tvaru koňského povozu, jsme pokračovali přes Vřesovou studánku okolo Červené hory na Červenohorské sedlo. A dostali jsme se až k nejvyšší hoře Jeseníků – k Pradědu (1491 m n. m.). Při procházení Jeseníků jsme nemohli zapomenout ani na Petrovy kameny, ke kterým se poutá několik pověstí. Od Skřítku, který byl cílem naší dlouhé cesty nás dělila pouze Vysoká hole s nadmořskou výškou 1464 m.

Tato netradiční virtuální procházka nejnavštěvovanějšími místy Jeseníků vyčerpala každého z přítomných. Pan Solovský a jeho bohaté zkušenosti, které nasbíral jako turista, v nás zanechali dojem, že jsme na zmíněných místech ve skutečnosti byli.

Za krásnou a informacemi nabitou besedu panu Solovskému děkujeme a těšíme se na další společné setkání.

 

Rostislav Miller

Doplnila Libuše Skálová

 

 

 


Obrázky

Jindřich Solovský a Petr Šíma Jindřich Solovský a Petr Šíma