V Šumperku jsme slavnostně otevřeli cvičnou kuchyňku

Publikováno 05.05.2022 13:27 Odbočka Šumperk


Obrázek

V ŠUMPERKU JSME SLAVNOSTNĚ OTEVŘELI CVIČNOU KUCHYŇKU

Jak zajisté všichni víme, oblastní odbočka SONS ČR, z.s. Šumperk se může pochlubit novou modernizovanou kuchyňkou, která slouží potřebám klientů centra a může inspirovat i další lidi, kteří se potýkají s vážnou vadou zraku.

„Vše je uzpůsobené tak, aby obsluha kuchyně byla pro lidi se zrakovým postižením co nejpříjemnější. Třeba na šuplících máme v Braillově písmě uvedeno, co je uvnitř. V tomto případě kuchyňské náčiní,“ ukazuje na nálepku s písmem pro nevidomé Soňa Bezděková. 

Na otevření kuchyňky přišli vzácní hosté. U příležitosti otevření cvičné kuchyňky dne 20. dubna nás poctilo návštěvou vedení města Šumperka v čele s panem starostou Mgr. Tomášem Spurným, 1. místostarostkou Ing. Martou Novotnou a tiskovou mluvčí. Dále byly přítomny zástupkyně hlavních sponzorů: z mohelnického SIEMENSu – Fondu pomoci a z NADACE Zlatá Andělka z.s. Poněkud jsme postrádali

zástupce z DORMERu PRAMET a SHM, kteří taktéž byli štědrými dárci naší nové kuchyňky.

Přípravu jídla usnadní mluvící hrnec. Díky speciálnímu čtecímu peru PEN FRIEND mohou slabozrací a nevidomí lidé poznat jednotlivé prvky výbavy kuchyně. Stačí čtečku přiložit ke spotřebiči a přístroj sám nahlásí, o jakou věc se jedná. Samozřejmostí jsou nadstandardně velká písmena na dózičkách s kořením nebo použití kontrastních barev.

„Mezi novinky patří také mluvící hrnec, který s uživatelem komunikuje pomocí hlasu a usnadňuje tak přípravu jídla,“ dodává naše vedoucí Renata Jandrtová.

 

- Převážná část převzata ze stránek Šumperského REJe, autor Jaroslav Kropáč -

 


Obrázky