V Šumperku jsme se zapojili do akce Týden s vodícími psy

Publikováno 17.05.2023 10:48 Odbočka Šumperk


Obrázek

V ŠUMPERKU JSME SE ZAPOJILI DO AKCE TÝDEN S VODÍCÍMI PSY

 

Každoročně poslední dubnovou středu slavíme Mezinárodní den vodících psů a připomínáme si jejich nezpochybnitelnou roli v životě nevidomého člověka. Letos tento psí svátek připadl na 26. 4. a u jeho příležitosti se po celé ČR rozjela akce pod názvem Týden vodících psů na zvýšení informovanosti o životě a práci těchto čtyřnohých pomocníků.

Do akce se zapojovaly střediska a školy pro výcvik vodících psů, Klub držitelů vodících psů, odbočky SONS a lidé, kteří se chtěli na rozšiřování povědomí o poslání vodících psů podílet.

A jelikož máme na šumperské odbočce dvě pracovnice s vodícími psy a navázanou dobrou spolupráci s místní knihovnou, rozhodli jsme se taktéž do akce jít a dobře jsme udělali. Ukázalo se totiž, že svět nevidomých a jejich čtyřnohých pomocníků žáky i dospělou veřejnost zajímá a rádi na akce, kde figuruje nejlepší přítel člověka, chodí.

Od pondělí 24. do pátku 28. 4. probíhaly v Městské knihovně T. G. Masaryka Šumperk za přítomnosti vždy jedné ze dvou našich nevidomých pracovnic Petry Voglové a psa Frisbyho a Libuše Skálové a fenky Simby osvětové besedy pro žáky MŠ a ZŠ ze Šumperka a okolí. Každý den knihovnu navštívily 3 – 4 třídy a každá měla na besedu hodinu.

V první části vyhrazeného bloku pracovnice knihovny četla dětem ukázky z knihy Stanislavy Krajíčkové s názvem Nabú, Nelsí a škola pro superpsy. Úryvky byly tak poutavé, že děti neměly problém v klidu sedět a naslouchat. V tu chvíli ještě netušily, že v druhé části besedy uvidí vodícího psa naživo a že si ho dokonce budou moci pohladit. Když pak skončilo čtení a do místnosti přišla jako překvapení Libuška se Simbou nebo Petra a Frisby, nadšení dětí nebralo konce. Majitelky psů dětem vyprávěly o předvýchově pejsků, o přípravě na jejich důležité poslání, proč a jak pomáhají svému nevidomému pánovi a jaké trable nebo naopak úsměvné okamžiky je mohou potkat na ulici, např. na cestě do práce. No a potom nastala ta dlouho očekávaná chvíle, kdy vodící pes dostal volno a děti ho mohly podrbat za ouškem. Pro všechny to byla velká odměna, a to jak pro děti, tak pro pejsky.

V podobném duchu se neslo i setkání s veřejností, kterému bylo vyhrazené úterní odpoledne. Povídání o soužití vodící fenky Simby a její paničky Libušky si přišlo do knihovny poslechnout více jak 50 lidí a akce zaznamenala výborné ohlasy.

 

Naše kolegyně Libuška společně se Simbou vypomohli i v Jeseníku.

Do zvyšování povědomí o poslání vodících psů se zapojili i v Jeseníku.  V úterý 18. 4. se v jesenické knihovně konala série přednášek na téma vodících psů a jak pomáhají nevidomým. A co by to bylo za akci, kdyby tam chyběl čtyřnohý parťák? Proto do Jeseníku v rámci spolupráce mezi odbočkami vvyjela naše kolegyně Libuška s čím dál známější vodící fenkou Simbou, aby si se žáky i s veřejností povídala o všem, co s vodícími pejsky souvisí. Psí slečna Simba byla tak šikovná, že jí pracovnice knihovny věnovali plyšového pejska, do kterého se ihned zamilovala.

Do světa nevidomých, které na cestě ve tmě doprovází vodící pes, nahlédlo v tomto týdnu v šumperské knihovně 263 zvídavých školáků v rámci 15 besed. Týden to byl pro přednášející velmi náročný, ale i tak si ho užili. Pocit, že sami sebe a své psí pomocníky propůjčili dobré věci je prostě k nezaplacení.

 

Důkazem, že se besedy líbily, jsou následující ohlasy:

 

ZŠ Sluneční, 5.B

Děkujeme za zajímavé vyprávění a super besedu. Těšíme se na další

ZŠ Vrchlického Šumperk

Díky moc za nádhernou přednášku se psím překvapením. A krásný zážitek.

ZŠ Eduarda Beneše, 2.B Šumperk

Jedna z nejzajímavějších besed. Děkujeme za přednášku a praktickou ukázku dovedností vodícího pejska

ZŠ Šumperk,5. B

Tato beseda byla jedna z nejzajímavějších, kterých jsme se zúčastnili. Děti seděly jak pěny, plně zaujaté tématem vodících psů a nevidomých a živě se zajímaly, ptali a přitom citlivě reagovali na dotazy i zajímavé dotazy pokládaly. Ze Simby byly děti nadšené, velmi obdivovali spolupráci paní Libušky s pejskem. Moc děkujeme za tuto příležitost i krásné setkání.

ZŠ, 4.C

Úžasná beseda, která děti moc zajímala. Děkujeme za krásný zážitek.

Předškoláci MŠ Vrchlického

Super, super, super!!! Výborný nápad.

ZŠ Šumavská, 4. B

Moc děkujeme za tuto krásnou besedu, byla velmi zajímavá. Děti bavila.

Paní byla úžasná, fenka byla super!

ZŠ Šumperk 3.B

Mockrát vám děkujeme za skvělou besedu o vodícím pejskovi. Jedna z nejzajímavějších, na které jsme byli. Děti jsou nadšené.

Mateřská škola Kolšov

Děkujeme za krásnou besedu, za příjemné setkání s pejskem, za úžasnou příležitost. Děti byly zaujaté, s tímto tématem se ještě nesetkaly. Moc je to bavilo.

 

 


Obrázky