V Šumperku byl prosinec ve znamení kulturních, osvětových a sportovních aktivit

Publikováno 15.01.2024 14:57 Odbočka Šumperk


Obrázek

V ŠUMPERKU BYL PROSINEC VE ZNAMENÍ KULTRUNÍCH, OSVĚTOVÝCH A SPORTOVNÍCH AKTIVIT 

 

I na sklonku letošního roku prožila naše šumperská odbočka SONS hned několik zdařilých akcí. Pokud jste zvědaví a chcete se dozvědět, jaké rozličné aktivity šumperská odbočka v prosinci uspořádala, pozorně se začtěte do následujících řádků…

 

         Pátek 8. prosince byl ve znamení tradičního oblastního shromáždění spojeném s oslavou Dne nevidomých. Téměř stovka našich členů sdílela své radosti i starosti a celková atmosféra setkání byla již v adventním duchu. Součástí bylo i výtečné občerstvení v podobě večeře – řízku s bramborovým salátem a luxusními chlebíčky, které nám věnovala Nemocnice Šumperk, a.s. Reference na setkání byly až na jednu výjimku velmi pozitivní.

         Ve stejný den dopoledne k nám na šumperské pracoviště zavítal vzácný host – náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro regionální rozvoj za KDU-ČSL Ing. Jan Šafařík, MBA. I přes svůj velmi vytížený program si našel čas, aby posluchačům přes vysílačku pověděl novinky z kraje, zejména z oblasti obslužnosti a sociálních služeb.

         Následující sobotní den 9. prosince se taktéž uskutečnily dvě akce: turnaj v showdownu „O šumperský pohár“ a adventní benefiční koncert v rámci DUN v Rapotíně. Šťastným vítězem turnaje a zlatý pohár si odnesl Jiří Skála, stříbrnou pozici obsadil Jan Řežucha a bronzovou David Hájek. Všem výhercům upřímně gratulujeme! Ocenění hráčům věnovalo Město Šumperk, kterému tímto moc děkujeme.!

         Adventní benefiční koncert už navodil vyloženě sváteční atmosféru. Okolo 120 hostů se zaposlouchalo do melodií známých vánočních skladeb, které přinesl nevidomý „český Bocelli“ Radek Žalud. S sebou přivezl i operní zpěvačku Danielu Magálovou. Oba jsou známí z pořadu Šlágr. Součástí koncertu byl i doprovodný program ve foyer rapotínského kulturního domu: představení pomůcek pomáhajících při čtení, výstava výrobků zrakově postižených a ukázka simulačních brýlí aneb jak může člověk špatně vidět. Koncert se setkal s velmi pozitivními ohlasy, a tak jsme se rozhodli jej v příštím adventu zopakovat.

         Poslední předvánoční akcí byly Justinovy Vánoce na SOŠ Šumperk (tzv. „zemědělce“). Jednalo se o osvětové přiblížení světa nevidomých a slabozrakých. Nejvíce je zajímal výcvik vodících psů a doprovázení jejich nevidomých majitelů. O tom velmi poutavě vyprávěla naše kolegyně Libuška Skálová, která na svoji Alma mater zavítala se svojí goldendoodlicí Simbou. Studenti odcházeli z besedy plni dojmů a už budou vědět, jak přistupovat ke zrakově handicapovaným spoluobčanům…

        

 


Obrázky