Už víme, jak vypadá harmonika zevnitř !

Publikováno 25.02.2022 16:18 Odbočka Kyjov


Obrázek

Do naši klubovny přivezl nejen tu harmoniku, se kterou doprovází pěvecký sbor Pastelky, ale také jednotlivě rozebrané díly dalších nástrojů. Nebyl by to ten správný muzikant, aby v úvodu nespustil jednu „kyjovskou“ písničku a nerozezpíval všechny přítomné.
My se nejdříve seznámili s historií harmoniky, které se slangově říká dršťky, zednický klavír, fňukna, vysavač. Z vyprávění víme, že první harmonika byla vyrobena už v roce 1822 a o sedm let později byl patentován akordeon.
To, že harmonika se skládá z melodické a basové části, které jsou spojené měchem, ví snad každý. Ale my měli příležitost si detailně osahat jak kobylku s jazýčkama, které se nacházejí pod každou klávesou či knoflíkem, tak samostatný měch, jehož základem je tvrdý papír polepený textilem a rožky jsou zpevněny kůží a kovem, a taktéž rozebranou basovou mechaniku.
Pro všechny přítomné se naskytla jedinečná příležitost dostat do ruky samostatně jednotlivé části harmoniky, vše pečlivě prozkoumat, potěžkat, vyzkoušet a poznat tento libozvučný nástroj z té vnitřní strany.


Obrázky