Uherské Hradiště, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, p.o.

Publikováno 18.08.2020 10:15 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Uherské Hradiště, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, p.o.

Aktualizováno 15.1.2023

Lokalita: mapa

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti se nachází v městském parku Smetanovy sady, v těsné blízkosti centra města. Je vzdáleno cca 8 minut pěší chůze od autobusového nádraží a cca 20 minut od nádraží vlakového.

Možnosti prohlídky

V budově Slováckého muzea máte možnost navštívit stálou expozici, ale také ve dvou výstavních sálech krátkodobé výstavy. V popisu se zaměříme podrobněji na stálou expozici. Pro její pohodlnější prohlídku si můžete na pokladně zdarma zapůjčit audioprůvodce. 

Komentovaná prohlídka stálé národopisné expozice Slovácko je členěna do několika okruhů, které jsou vzájemně propojeny a navazují na sebe. Dozvíte se o způsobu obživy, kterým na Slovácku bylo především zemědělské hospodaření i s řadou doplňkových činností. Pokračuje část věnovaná lidovému stavitelství, které charakterizuje nejen kulturní krajinu, ale také životní potřeby obyvatel a činnosti v domácnosti. Rukodělné činnosti se zaměřují na tradiční hrnčířství, přes zpracování textilních vláken až po práci se dřevem. Lidový oděv, který je dalším podstatným a rozmanitým okruhem, se do značné míry prolíná i v části věnované rodinným a výročním obřadům a obyčejům.

V druhé polovině expozice se pak vzájemně prolínají okruhy rodinného a výročního obyčejového cyklu od narození, přes výroční obyčeje, slavnosti až po úmrtí. Vše je provázáno prvky zbožnosti se všemi jejími projevy včetně uctívání patronů chránících úrodu, domácnost i řemeslníky a jejich práci.

Slabozrací a nevidomí návštěvníci mají možnost dotýkat se věrných kopií vybraných sbírkových předmětů umístěných v nikách u jednotlivých zastavení, kterých je celkem osm. Haptický vjem je doplněn popiskou v Braillově písmu. K haptické prohlídce jsou zde například: vykuřovadlo na včely, forma a váleček na máslo s květinovým motivem ze dřeva, nádoba na vodu čepák z kameniny a džbán s plastickým dekorem hroznu z keramické hlíny, dále dřevěná forma na perník s motivem koňského spřežení a husara na koni, hustě vrapený rukáv ženských rukávců, masopustní právo z Nezdenic v podobě ruky ze dřeva, korunka z královské koruny z Kunovic, mužský klobouk pošitý červenou přízí z Vlčnova a plastiky zhotovené ze dřeva - sv. Florián a Panna Marie s Ježíškem.

Objednávání:

Komentovanou prohlídku je nutno objednat telefonem, nebo emailem nejméně týden předem. Ideální počet osob na prohlídku je 30.

Kontakt:

telefon: 572 556 556, 572 551 370, e-mail: info@slovackemuzeum.cz

Otevírací doba:

pondělí až neděle 9:00-12:00, 12:30-17:00

Vstupné:

ZTP 0 - Kč,  ZTP/P 0 - Kč, doprovod 0 Kč + cena za průvodce výstavou 300 Kč pro skupinu až 40 osob.

Vstupné ostatní

Trasa:

Vlakem: Vzdálenější přístup od vlakového nádraží je 1,2 km. Z nádražní budovy se vydáte v přímém směru přes parkoviště a přes přechod pro chodce bez semaforu, do ulice Nádražní. Po cca 200 metrech chůze po pravém chodníku odbočíte vpravo na Masarykovo náměstí, které budete kopírovat podél budov do jeho protějšího rohu. Zde u kruhového seskupení laviček odbočíte opět vpravo do ulice Havlíčkova, kterou půjdete stále v přímém směru po pěší zóně cca 130 metrů, dále přes Palackého náměstí a opět přes přechod bez semaforu na pravý chodník s pomocí vodorovné vodicí linie a pokračovat po pravém chodníku ulice Všehrdova. Tu projdete po pravém chodníku a dále v přímém směru s pomocí vodicí linie a signálního pásu přes ozvučený přechod pro chodce přes čtyřproudovou silnici. Za přechodem se dáte vpravo na cyklostezku vedoucí souběžně s parkem i rušnou ulicí. Po cca 70 metrech chůze po této cyklostezce odbočíte vlevo, směrem k muzeu. Cesta je mírně z kopečka a přechází ze zámkové dlažby na kostky. Dál cesta pokračuje po rovném asfaltu. Po levé ruce je kašna a po cca 20 metrech hlavní vstup do budovy Slováckého muzea. Dveře jsou železné, následuje pět schodů nahoru, kousek rovné plochy, pak skleněné dveře, za kterými je pokladna.

Autobusem: Bližší cesta je z autobusového nádraží. Při příjezdu vystoupíte přímo před nádražní budovu. Je otázkou, kde autobus zastaví podél budovy, ale měli byste se při vystupování dát vlevo. Orientačním bode je roh bývalé věznice. Dále byste tuto zeď měli mít po levé ruce ve směru do ulice Politických vězňů. Po 200 metrech přejdete přes přechod pro chodce bez semaforu s pomocí signálních pásů a za ním odbočíte vlevo do ulice Všehrdova. Tu projdete po pravém chodníku a dále v přímém směru s pomocí vodicí linie a signálního pásu přes ozvučený přechod pro chodce přes čtyřproudovou silnici. Za přechodem se dáte vpravo na cyklostezku vedoucí souběžně s parkem i rušnou ulicí. Po cca 70 metrech chůze po této cyklostezce odbočíte vlevo, směrem k muzeu. Cesta je mírně z kopečka a přechází ze zámkové dlažby na kostky. Dál cesta pokračuje po rovném asfaltu. Po levé ruce je kašna a po cca 20 metrech hlavní vstup do budovy Slováckého muzea. Dveře jsou železné, následuje pět schodů nahoru, kousek rovné plochy, pak skleněné dveře, za kterými je pokladna.

Vyhledat spojení      

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Slovácké muzeum se nachází v pěší zóně, uprostřed městského parku v centru města, cca 100 m od hlavní čtyřproudové komunikace. Zastávka MHD v blízkosti s názvem Smetanovy sady, cca 8 minut pěší chůze je autobusové nádraží. Budova má podlouhlý tvar, připomínající otevřené písmeno V do výšky dvoupatrové stavby. Přístupy do budovy jsou dva. Hlavní v klínu pomyslného V, kousek od kašny, a boční bezbariérový z krátké strany od cyklostezky. Po vstupu do budovy hlavním vchodem železnými dveřmi, následuje pět schodků nahoru, kousek rovné plochy, pak skleněné dveře, za kterými je větší vstupní hala s pokladnou a neoznačeným WC pro návštěvníky. Výstavní sál s národopisnou expozicí Slovácko je v prvním patře, dostupný po označených schodech i ozvučeným výtahem. První sál s krátkodobými výstavami se nachází v přízemí, druhý v prvním patře.

Webové stránky objektu:

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Přístupnost stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující.

Poznámka:  

Do prostor muzea vodicí psi mohou.

WC pro návštěvníky je v budově ve vstupní hale k dispozici v rámci prohlídky.

Na pokladně je možné si zapůjčit zdarma audioprůvodce pro stálou národopisnou expozici Slovácko.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Region Slovácko - audio


SPUSTIT/STÁHNOUT | Slovácké muzeum - audio pozvánka