Událo se - Setkání v muzeu a Vánoční (ne)pečení

Publikováno 20.12.2023 12:20 Odbočka Nový Jičín


Setkání v muzeu

Fotka z akce Setkání v muzeuFotka z akce Setkání v muzeuPoslední setkání letošního roku v Novojičínském muzeu bylo plné ptačího zpěvu. Účastníci si vyslechli přednášku o ptactvu, které můžeme především slyšet v našich končinách. Mohli si vyzkoušet své znalosti a poznávat, který ptáček zpívá na ukázce. Tato přednáška se všem velmi líbila.

Vánoční (ne)pečení

Ve čtvrtek 30. listopadu jsme se sešli u nás na odbočce, abychom se maličko předvánočně naladili při přípravě vánočního cukroví. Protože nám podmínky v naší klubovně nedovolí cukroví péct, přichystala jsem si stejně jako vloni recepty na cukroví nepečené.

Zatímco vloni, jsme měli cukroví zdravé, bez přidaného cukru, letos jsme se k tradičnějším surovinám jako je máslo, rum a cukr vrátili.

Z předem připravených těst jsme tvarovali kuličky a ty ukládali do papírových košíčků. Při tom jsme si procvičili hmat a jemnou motoriku.

Níže naleznete recepty. Doporučujeme výrazně snížit dávku cukru.

Cukroví je výborné, ze surovin, které míváme běžně doma, připravené velmi rychle a díky tomu se dá využít i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu.

Rumové kuličky

Suroviny

  • změklé máslo 40 g
  • moučkový cukr 120 g
  • kakao holandského typu 30 g
  • bílek 1 ks
  • strouhaný kokos 50 g + navíc na obalování
  • rum dle chuti (cca 1 pol. lžíce

Postup

Všechny suroviny spojte v hustější těsto. Aby se vám s hmotou lépe pracovalo, můžete ji nechat aspoň na půl hodiny v chladu.
Z připravené hmoty tvarujte malé kuličky. Je vhodné si navlhčit ruce ve studené vodě. Ale ne moc, aby se kuličky nerozmáčely. Hotovou kuličku obalte v kokosu a nechte ztuhnout.

Tip: Dovnitř kuličky můžete vložit lískový ořech, kandované ovoce, nebo višně naložené v rumu.

Pralinky s datlemi a rozinkami

Suroviny na 20 pralinek

  • datle bez pecek 345 g
  • rozinky 75 g
  • tmavá čokoláda 200 g
  • nasekané mandle plátky 80 g

Postup

Datle a rozinky předem namočte v horké vodě, slijte a rozsekejte v malém mixéru.  Přesuňte do mísy, přidejte rozpuštěnou čokoládu a promíchejte.

Dejte na 30 minut vychladit, aby směs ztuhla.

V dlaních vytvarujte kuličky. Obalte je v nasekaných mandlových lupíncích a vložte do papírového košíčku. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby pralinky úplně ztuhly.

Nepečená kokosová očka

Suroviny na cca 40 kousků

  • žloutek 4 ks z natvrdo uvařených vajec
  • moučkový cukr 240 g
  • kokos strouhaný 80 g + navíc na obalování
  • máslo 100 g
  • rum 1 polévková lžíce
  • rozinky 40 ks

Postup

Žloutky propasírujeme přes jemné sítko do misky. Přidáme cukr, kokos, máslo a rum a vypracujeme hladkou hmotu. Zabalíme ji do potravinářské folie a dáme alespoň na hodinu do lednice vychladit.

Z připravené kokosové hmoty potom tvoříme v dlaních kuličky o průměru asi 3 cm a obalíme je ve strouhaném kokosu. Do každé kuličky vtlačíme brusinku, lehce ji tím zploštíme. Cukroví pak připomíná oko.