Událo se - Rekondiční pobyt v Uherském Hradišti

Publikováno 06.07.2022 15:51 Odbočka Nový Jičín


Společná fotografie z Rekondičního pobytu v Uherském Hradišti.V pondělí 20. 6. jsme díky šikovnosti pana řidiče, který úspěšně projel průtržemi mračen a vyhnul se všem bleskům, úspěšně dorazili do hotelu Grand v Uherském Hradišti. Ubytováni jsme byli ve dvoulůžkových pokojích s polopenzí v centru Uherského Hradiště na Palackého náměstí.

Po první večeři jsme se sešli na úvodní schůzce, kde jsme si řekli detaily k ubytování, stravování a následujícím aktivitám a pak již po své ose vyrazili objevovat radosti večerního života v Hradišti.

Jako první aktivita byla na programu v úterý přednáška historičky paní Blanky Rašticové. Ta nám velmi poutavě převyprávěla historii vzniku města přibližně do 13. století.

Odpoledne pak za námi přijeli kolegové z oblastní odbočky v Kyjově členové pěveckého souboru Pastelky. Jejich pásmo slováckých lidových písní a scének bylo naprosto fantastické. Skvěle jsme se pobavili a také jsme si s nimi zazpívali písničky na přání.

Ve středu nás pak paní Rašticová provedla centrem Uherského Hradiště a ukázala nám místní historické skvosty.

Fotografie z Rekondičního pobytu v Uherském Hradišti.Středeční odpoledne patřilo přednášce o historii slováckých krojů. Paní Soňa Kolblová, která se zabývá obnovou slováckých tradic, šitím krojů a restaurováním vyšívaného pentlení, nás seznámila s tím, jak se kroje během 19. a 20. století. Přinesla nám na ukázku i několik součástí kroje a také ukázky ozdobných vyšívaných a tištěných pentlení. Za svou práci v této oblasti dostala paní Kolblová vyznamenání od hejtmana Jihomoravského kraje.

Po večeři jsme společně vyrazili do vinotéky, kde nás již očekávali členové oblastní odbočky v Uherském Hradišti a také hudebník a zpěvák, primáš cimbálové muziky Falešnica a člen hudebního dua VOJODEJL Radim Vojtek. Zahrál a zazpíval nám společně s Vojtou Železníkem na harmoniku a kytaru slovácké lidové, ale také trampské písně. A došlo i na písně na přání.

Fotografie z Rekondičního pobytu v Uherském Hradišti.Ve čtvrtek dopoledne jsme se vydali na Velehrad. Absolvovali jsme komentovanou prohlídku Baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje s haptickými prvky. Paní průvodkyně nás seznámila s historií vzniku této baziliky, jejími postupnými přestavbami až do dnešní podoby. Některé exponáty jsme měli možnost nejen prohlédnout zblízka, ale také osahat.

Přestože bylo velmi teplé počasí, rozhodli se někteří z účastníků prohlédnout si archeopark Modrá. Zde měli možnost seznámit se s chýšemi, hospodářskými budovami, školou a dalšími expozicemi budov, ve kterých žili naši předkové ve středověku.

Po náročném parném dni se někteří z nás zašli zchladit do místního aquaparku, kde jsme mohli relaxovat ve venkovních i vnitřních bazénech a vířivkách.

Fotografie z Rekondičního pobytu v Uherském Hradišti.V pátek ráno jsme vyrazili do Slováckého muzea, které se nachází nedaleko hotelu Grand v krásném parku. Zde jsme doplnili naše znalosti o slováckých krojích další přednáškou a haptickou prohlídkou jednotlivých součástí kroje, kterou si pro nás připravila etnografka paní Marta Kondrová. Vyzkoušeli jsme si nasadit kulaté škrobené rukávce, zdobené vestičky a čepce. Další částí programu byla přednáška s hudebními ukázkami o historii slovácké lidové muziky. Poslechli jsme si gajdovskou, cimbálovou a skřipcovou muziku z 20. století. A nutno říci že ukázky byly chvílemi velmi zábavné. Pobavily nás nejen texty písní, ale také neharmonické zvuky, které vydávaly tehdejší lidové, často po domácku vyráběné hudební nástroje. Poslech jsme zakončili poslechem ukázek hudby poloprofesionálních a profesionálních souborů, abychom mohli porovnat, jaký rozdíl byl mezi tvorbou lidovou a tvorbou hudebně vzdělaných umělců.

Odpoledne jsme se sešli v salónku hotelu Grand, abychom si přiblížili možnosti zapůjčení kompenzačních pomůcek pro nevidomé, které nabízí Nadační rond Světluška. Seznámila jsem účastníky s pomůckami, které jsou k dispozici, způsobem vypůjčení a vrácení pomůcky, platbami za půjčené sportovní nářadí a dalšími podmínkami půjčovny. Dále jsme společně prošli seznam kompenzačních pomůcek, které máme k zapůjčení na naší odbočce a podmínkami těchto výpůjček, které jsou u nás zcela zdarma. Nakonec jsem účastníkům předvedla speciální funkce mobilního telefonu Blind Shell II., který máme nově k vyzkoušení zapůjčení na odbočce. Především možnost stahovat a číst knihy z Knihovny digitálních dokumentů pro nevidomé a OCR čtečka všechny zúčastněné velmi zaujala.

Fotografie z Rekondičního pobytu v Uherském Hradišti.V sobotu dopoledne jsme se vydali do KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště, kde jsou k vidění a osahání exponáty zvířat, vyrobené z odpadových materiálů.

Účastníci pobytu měli také možnost seznámit se s plánovanými aktivitami, které chystáme na druhé pololetí letošního roku. Kromě zdravého vaření to byl také Mozkový jogging nebo Trénink paměti. Na ukázkové hodině měli možnost zjistit, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma aktivitami a rozhodnout se, zda by měli zájem účastnit se těchto aktivit na odbočce.

Na konci pobytu jsme se společně shodli, že se nám v Uherském Hradišti a jeho okolí moc líbilo a těšíme se na další pobyt příští rok.

Za Tým SONS Hanka Petrová

Fotografie

Tyto a další fotografie z Rekondičního pobytu nejdete na: www.sonsnj.cz/cz/galerie-105