Turistický klub - Praha

Publikováno 05.12.2022 12:07 Odbočka Třinec


Obrázek

Dne 2. 12. 2022 se nás 13 vydalo na výlet do Prahy. Při povídání cesta uběhla rychle. Ubytování jsme byli v penzionu FOX, který se nachází v klidném prostředí vilové zástavby v Praze 9 – Kyje.

Po ubytování a krátkém odpočinku jsme se do centra Prahy snadno dopravili metrem za cca. 15 min.

Ze stanice Můstek jsme se prošli na Staroměstské náměstí, kde se konaly vánoční trhy. Po prohlídce a ochutnávce svařeného vína nebo vánočního punče jsme pomalou procházkou dorazili do divadla Broadway na představení muzikálu Janka Ledeckého "Vánoční zázrak aneb sliby se maj plnit o Vánocích".

Druhý den jsme započali návštěvou České národní banky. V jejím bývalém trezoru je umístěna expozice Lidé a peníze. Dozvěděli jsme se zde vše o české a československé měnové historii a centrálním bankovnictví v mezinárodním kontextu. Mohli jsme si potěžkat zlatou cihličku jejíž váha byla 12,5 kg a vyfotit se před unikátní zlatou mincí o nominální hodnotě 100 000 000 . Tuto minci, která je největší v Evropě a druhá největší na světě, vydala Česká národní banka v roce 2019 k příležitosti 100. výročí vzniku československé měny.

Den jsme ukončili návštěvou 27. ročníku slavnostního koncertu zrakově postižených sólistů ve Španělském sále Pražského hradu.

Poslední den někteří vyrazili na vánoční trhy na Vinohrady, jiní na Václavské náměstí nebo do zrekonstruovaného Armádního muzea na Žižkově.


Obrázky