Ťukot bílých holí Aktiv klubu SONS v Barceloně

Publikováno 28.01.2020 10:48 Filgasová Dagmar


Obrázek

Pátek 8. 11. 2019 – pondělí 11. 11. 2019 jsme dýchali svěží, místy až mrazivý vzduch Barcelony a všemi smysly poznávali její krásy. Jedním z hlavních bodů našeho poznání byla návštěva centra po nevidomé The Territorial Council kam nás pozval jejich prezident, pan David Bernardo. Krásný rozlehlý areál s příjemnou atmosférou nás přenesl do života španělských nevidomých a při besedě u kulatého stolu jsme si více jak dvě hodiny předávali poznatky z našich zemí. Nejvíce nás zaujala informace o možnostech sportování nevidomých ve Španělsku, kdy jsme poté obdrželi nabídku na účast v různých turnajích. Odcházeli jsme s poznáním, jak důležité je pro nevidomého patřit do své komunity a být součástí pevného celku.

V dalších dnech naše cesty vedly do Montjuicu kopce vypínajícího se nad městem nadace Juana Miró muzea a výstavních prostor velkého katalánského avantgardního tvůrce. Naši chlapi si užili prostředí olympijského a fotbalového stadionu a někteří si prohlédli mořské živočichy v obřím podmořském akváriu. Těšili jsme se na „břicho Barcelony“ – historická část města s katedrálou a tržnicí, kde jsme ochutnali vše, co přímořské město může nabídnout. Všechny nás uchvátila prosvětlená zpívající fontána, kdy jsme s horkým nápojem v ruce a úžasem poslouchali či sledovali nádhernou hudbu doplněnou osvětlenými, tryskajícími proudy vody. Vynikající průvodce nás provedl světoznámou stavbou La Segrada Família, která nás ohromila svou velikostí a originalitou.

Nevšední dojmy umocněné pěkným ubytováním s vynikajícími tříchodovými večeřemi, jsme kombinovali přátelskou a družnou atmosférou při celém pobytu. Svižněji jsme se pohybovali ve spletitých drahách barcelonského metra a snažili se pochopit složitý systém různých druhů jízdenek na městskou dopravu. Samozřejmě jsme nezapomněli ani na nákupy pro své blízké, abychom poté trnuli při letištním odbavení, zda nepřekročíme váhový limit. Lehké dosednutí našeho boeingu v Praze předznamenalo vzájemné loučení a sliby, že se opět brzy setkáme při dalším cestování Aktiv klubu SONS.

Adiós Barcelona!

Dagmar Filgasová


Obrázky