Třináct komnat První republiky v Tančícím domě

Publikováno 21.10.2017 21:32 Odbočka Trutnov


Obrázek

Po roce jsme opět navštívili Tančící dům v Praze. Tentokrát krásnou výstavu Třináct komnat První republiky.

Expozice této slavné éry Československa vymezena lety 1918 až 1938 byla rozdělena do celkem třinácti sekcí - tematické okruhy od filmu a umění, přes módu či sport, až po politiku a podnikání. Prohlédli jsme si dobové kostýmy, plakáty a fotografie hvězd stříbrného plátna, jako byly Adina Mandlová nebo Anny Ondráková  či osobní věci komika Vlasty Buriana, modely od slavné československé návrhářky Hany Podolské, prvorepublikově zařízenou kavárnu, originální nábytek operní zpěvačky Emy Destinnové, mystický cyklus Matka Země Františka Drtikola, bustu Voskovce a Wericha od sochaře Otakara Švece a mnoho dalších dobových věcí.

 

„V Tančícím domě můžete přičichnout k První republice. Voněla naleštěnými karoseriemi limuzín a francouzskými parfémy filmových hvězd, ale taky trochu páchla potem a špatně zavřenými kostlivci ve skříni,“ shrnuje spisovatel a historik Petr Stančík.

 

Po návštěvě Tančícího domu jsme se prošli po nábřeží a poté i po Starém Městě. A příjemně utrmáceni jsme se vydali zpět k domovu.


Obrázky