Technické muzeum Brno - výlet

Publikováno 30.04.2019 13:26 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Technické muzeum Brno - výlet

      

     Dne 25. dubna se osmičlenná skupina členů naší odbočky vypravila na výlet do Brna. Odjížděli jsme již v 5:30 hod. místenkovým autobusem. Cesta uběhla rychle, vesměs v družném hovoru či ve spánku. Docela zajímavý byl nákup jízdenek na tramvajové zastávce. S mojí poznámkou „vesničané ve městě“ jsme přece jen lístky na tramvaj zakoupili a odjeli k Technickému muzeu. Ale ouha, tramvaj nám tam nezastavila a tak jsme vesele cupitali jednu zastávku zpět. Pak již vše probíhalo podle plánu.

       V muzeu se nás ujala paní Eliška Hluší a první naše prohlídka směřovala k pomůckám pro nevidomé. Mě nejvíce zaujaly všechny pomůcky na výuku matematiky a hru na hudební nástroj. Velmi zajímavý byl vývoj zápisu  Braillova písma až po tiskárnu Everest, která Braillovým písmem nejen píše, ale i tiskne. Všichni jsme si mohli pomůcky ověřit i hmatem, což bylo velmi přínosné pro ty, kterým to opravdu špatně kouká.

       Následovala prohlídka dalších částí muzea. Zajímavá byla ulička řemesel, poslechli jsme si orchestrion, mechanický klavír, polyfon. Seznámili jsme se s vývojem  automobilové dopravy, motocyklů, letadel  i parních strojů. V muzeu jsme strávili tři hodiny, které utekly jako voda.

       Plní dojmů jsme se vydali na oběd do nedaleké hospůdky. Následovala cesta tramvají na zastávku Česká, odkud nás do odjezdu autobusu doprovázela paní Libuše Hájková. Pak jsme pokračovali v prohlídce monumentálního kostela sv. Jakuba. U východu mě zaujal obrázek Matky Terezy a její slova: „ Svatý je ten, kdo dělá malé věci s velkou láskou.“ Kéž by se tím řídili všichni. S radostí jsme se vyfotografovali u kovového koně s dlouhatánskýma nohama a pak putovali na náměstí Svobody, pokochali se hodinami ve tvaru homole, na kterých jsme nedokázali určit čas, ale to nám opravdu nevadilo. Starou radnicí s freskovým portálem jsme prošli k  Zelnému trhu. V nedaleké kavárně  jsme se osvěžili kávičkou a pak už následovala cesta na autobus. S přesedáním v Jihlavě jsme se šťastní a spokojení navrátili do Pelhřimova. Celkové hodnocení – bylo to super!


Obrázky

v technickém muzeu v technickém muzeu
v technickém muzeu v technickém muzeu
u koně s dlouhatánkýma nohama u koně s dlouhatánkýma nohama