Tajný zájezd z České Třebové

Publikováno 26.10.2017 10:36 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

 

Tajný zájezd…

 

V letošním roce se Tajný zájezd uskutečnil až 14. října.

Čekání se vyplatilo, počasí se umoudřilo a my jsme měli příjemno na cestování.

Sraz jsme měli před sídlem odbočky v půl osmé. Autobus přijel včas, všichni účastníci se v klidu usadili na svá místa a tím jsme mohli vyrazit vstříc utajené cestě.

První naše zastávka byla ve Skuhrově nad Bělou, kde nás čekala prohlídka expozice výroby železa. Celá expozice byla vlastně vzpomínka na firmu, která vyráběla domácí strojky, rámy pro piana, kamna a mnoho dalších potřebných zařízení. A když napíšu název, mnozí si jistě vzpomenou, jak doma točili klikou k mlýnku, kde byl odlit název „PORKERT“, také mnozí přítomní si zavzpomínali. K prohlídce patřilo video, které ukázalo založení a historii firmy. Dnes jsou z budov, kdysi prosperující firmy jen ruiny, bohužel. Při odjezdu ze Skuhrova směrem na Deštné v Orlických horách se projíždí kolem bývalé továrny Porkert.

Naše cesta pokračovala dále přes Deštné. Před obcí Slavoňov jsme si ze silnice prohlédli bývalé opevnění hranic z třicátých let. Projeli jsme kolem pěchotního srubu Jaroslav, dělostřelecké pevnosti Skutina a několika Řopíků, které byly součástí opevnění.

Další naše zastávka byla v Olešnici v Orlických horách, kde jsme si prohlédli Utzův mechanický betlém. Pan Utz dokázal vyřezávaným postavám za pomocí mechanického pohonu doslova vdechnout život. Bohužel, vinou vážného úrazu již betlém nedokončil. Po prohlídce jsme se vydali k dalšímu cíli. Cestou jsme se kochali podzimní přírodou, až jsme se dostali do Rokytnice v Orlických horách, kde nás čekala prohlídka muzea "Lokálky Doudleby- Vamberk- Rokytnice", expozice je umístěna v bývalé výtopně a upravených osobních vagonech. Průvodce nás seznámil s vystavovanými exponáty, některé bylo možno si prohlédnout i rukama. Každý návštěvník obdržel jako vstupenku klasickou kartonovou jízdenku. Závěr zájezdu byl v Opatovské hospodě, kde jsme provedli vyhodnocení zájezdu. Podle účastníků se zájezd vydařil a již se těší na další.

Připravil I. P.

 

Foto z Tajného zájezdu – seznam

 

  1.         – Expozice firmy PORKERT
  2.        – Výrobky firmy PORKERT
  3.        – Náves ve Skuhrově nad Bělou
  4.        – Utzův betlém
  5.        – Kostel v Olešnici v Orlických horách
  6.        – Lákavá nabídka, bohužel bylo zavřeno
  7.        – Odjezd z Olešnice v Orlických horách
  8.        – Muzeum LOKÁLKY v Rokytnici v Orlických horách
  9.        – Vagónová expozice muzea
  10. – Výtopna
  11. – Opatovská hospoda
  12. – Odjezd domů

 

 

 


Obrázky