Tajný zájezd z České Třebová

Publikováno 21.09.2016 12:27 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

Jediná informace zveřejněná před Tajným zájezdem zněla jasně ´´odjezd autobusem od sídla SONS Česká Třebová ve čtvrtek 15. září v 7. hodin ráno. Sešlo se nás 39 a vyrazili jsme vstříc do neznáma. Po pár změnách směru jízdy a několika tipům kam, že to pojedeme jsme nabrali směr Brno.

Na kruhovém objezdu v Černé hoře jsme směr Brno změnili a pokračovali směr Tišnov. Nedaleko leží obec Předklášteří a ženský klášter Porta coeli náš první cíl. Přivítala nás průvodkyně v dobovém kostýmu manželky Přemysla Otakara I. Konstancie Uherská. Nejen naši nevidomí měli možnost osahat si vstupní portal a pokračovali jsme do zdejšího kostela, křížové chodby a rajské zahrady. Po krátké pauze jsme pokračovali dále.

Našim cílem byla přístavní stanice Rokle na Brněnském príglu (přehradě). Plavba lodí do přístaviště Bystrc byl originální způsob přepravy a krásné spestření výletu.

Po přestupu z paluby lodi na palubu autobusu pokračoval zájezd skrz Brno přez lesy do městyse Křtiny. V místní Zámecké restauraci jsme výborně a dosyta poobědvali. Poslední naše zastávka byl Poutní chrám Panny Marie Křtinské. Zde jsme si poslechli zvonohru třicetitří zvonů řízených počítačem a prohlédli si chrám a kostnici za doprovodného slova místního pana faráře.

Pak už jen odpolední káva, nástup do autobusu a o půl sedmé jsme byli zpět v České Třebové.

Vše jsme v poklidu stíhali a počasí bylo přesně dle objednávky. Odvážní účastníci zájezdu dle svých slov a potlesku byli moc spokojení.

Jakub Kročák