Šumperští členové na cyklopobytu v Mohelnu

Publikováno 25.07.2022 10:40 Odbočka Šumperk


Obrázek

Šumperští členové na pobytu v Mohelnu

 

 

První červencový týden patřil tradičně výjezdnímu rekondičnímu cyklopobytu na tandemech, a to o 22 cyklonadšencích. Oproti loňské rovinaté krajině Polabí jsme letos zvolili poněkud náročnější kopcovitý terén na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. Vzhledem k relativní odlehlosti místa a špatného spojení, jsme upřednostnili dopravu vlastními auty. Zázemí – Penzion u Valešů v centru městyse Mohelno – jsme tentokrát měli celý sami pro sebe. V areálu penzionu jsme dokonce měli k dispozici venkovní bazén, příjemné venkovní posezení, přičemž soukromí bylo zajištěno samotnými budovami penzionu a bytelnou zdí po obvodu. Hned vedle penzionu se nacházel kostel Všech svatých, kam mohli věřící členové zajít na nedělní a také slavnostní cyrilometodějskou bohoslužbu.

Každý si skutečně přišel na své: postupně jsme navštívili Náměšť nad Oslavou – tamní zámek a rybník Rathan, další osvěžení poskytl rybník Kočičák hned u Mohelna. Zpočátku totiž panovalo horko, a tak i bazén v penzionu někdy „praskal ve švech“. Také jsme se projeli lodí po přehradě, která je nejhlubší a zároveň s nejvyšší sypanou hrází v Česku, tedy Dalešické. Další dny už byly chladnější a občas s přeháňkami. Návštěvu slavného „postřižinského“ dalešického pivovaru jsme tak jako jediný výletní cíl absolvovali našimi auty. Další dny jsme mohli obdivovat Ivančice a jeho nejslavnějšího rodáka Vladimíra Menšíka, přesněji řečeno jeho muzeum, tajemství Jaderné elektrárny Dukovany v informačním centru, rozhlednu Babylon na Zeleném kopci (491 m n.m.), NPR Mohelenskou hadcovou step nebo zámek v Oslavanech a tamní muzeum historické hasičské techniky, černouhelné těžby, historických technických exponátů a starých selských světniček. Vyvrcholením celého pobytu byla společenská zábava spojená s oslavami kulatých narozenin našich členů a dokonce i se zásnuby!

                Pobyt jsme mohli zrealizovat díky podpoře Města Šumperk, Ministerstva zdravotnictví, firmy SHM, s.r.o. Šumperk a nadace Zlatá Andělka. Všichni jsme si odnesli spoustu zážitků a díky Bohu jsme se všichni v pořádku a ve zdraví navrátili do svých domovů.

         Už nyní můžeme prozradit, že příští jubilejní 20. ročník budeme  objevovat krásy Hradce Králové a jeho okolí.

 

 

 


Obrázky