Strážnice, Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy

Publikováno 22.04.2020 11:11 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: 

Strážnice, Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy

Aktualizováno:13.5.2020

Lokalita: mapa

Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy (skanzen) se nachází na adrese Bzenecká 1510, Strážnice, na konci města směrem na Bzenec. Od vlakového nádraží pěšky asi 15 – 20 minut chůze. MHD v našem městě není.

Možnosti prohlídky:  

Nevidomým a slabozrakým návštěvníkům můžeme nabídnout speciální prohlídku, která se skládá z návštěvy několika objektů a haptické expozice, ve které se návštěvníci seznámí s předměty spojenými se životem na vesnici z dob naších předků. Zastoupeny jsou ukázky střešních krytin a zdiva (došky, břidlice, šindele, tašky pálené, nabíjenica, nepálené cihly). Z oblasti oděvu pak vyšívané krojové součástky. Přichystány jsou předměty využívané v domácnosti (zouvák na boty, ošatka, hrnce, solnička, konvička na mléko aj.). Částí expozice jsou i interaktivní prvky – rozeznávání druhů obilí, sluchové a čichové pexeso. Nachází se zde i malá keramická 3D mapa areálu.

Délka prohlídky je 1.20 hod., po dohodě můžeme časově upravit.

Speciální prohlídku poskytujeme pouze skupinám.

Individuální návštěvník může na klasickou prohlídku, je dobré v pokladně upozornit na nevidomost. Průvodce pak spolupracuje s návštěvníkem a umožní mu aktivní přístup k vybraným předmětům během prohlídky. Ve skanzenu jsou objekty rozděleny do dvou prohlídkových okruhů -  Lidská práce a Život lidský.

Prohlídky jsou každou celou hodinu.

Objednávání:  

Speciální prohlídku poskytujeme pouze skupinám a je nutné si ji objednat předem.  

Kontakt: tel. +420 518 332 173, tel.:+420 518 306 611,  email: skanzen@nulk.cz;  

Otevírací doba: je sezónní -  víkendy v dubnu, od 1. 5. – 31. 10. každý den mino pondělí   

Vstupné: ZTP 0 Kč a ZTP/P 0 Kč, průvodce 0 Kč, pro ostatní: plné - 140 Kč, osoby nad 60 let - 70 Kč, příp. odkaz na aktuální vstupné    

Trasa: Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy (skanzen) se nachází ve Strážnici, na konci města směrem na Bzenec. Od vlakového a autobusového nádraží pěšky asi 15 – 20 minut chůze. MHD v našem městě není. Z vlakového nádraží můžete pravou stranou k hlavní silnici. Silnice je nepřehledná, doporučujeme přecházet s průvodcem. Dostanete se na ulicí J. Skácela a následně do ulice Bzenecká. U konce ulice Bzenecké je opět nepřehledná křižovatka bez přechodu pro chodce, doporučujeme opět využit průvodce. Poté přejdete mírný kopeček přes most.  Po levé straně budete mít zeď, podél které zatočíte do leva, kde přijdete ke vstupním vratům skanzenu. Od vrat projdete po chodníku asi 45 m a dostanete se po pravé straně ke vstupním dveřím do vestibulu. Ve vestibulu jsou po levé straně 4 schody na chodbu, která vede k WC. Po pravé straně je pokladna.  

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm

Skanzen se  nachází  v severozápadní části, na konci města směrem na Bzenec. Od vlakového a autobusového nádraží pěšky asi 15 – 20 minut chůze. MHD v našem městě není.

Vstupní budova do skanzenu je starý zámecký pivovar, ve vestibulu je na pravé straně prodej vstupenek a o kousek dál také vpravo restaurace. Po levé straně jsou 4 schody označené žlutou páskou, které vedou delší chodbou k WC. Rovněž vlevo o kousek dál jsou 4 schody, které vedou do obchůdku s tradičními suvenýry. Vestibul zároveň slouží jako začátek prohlídky, kde si Vás v každou celou hodinu vyzvedne průvodce. S průvodcem vcházíte do venkovního areálu, který je na ploše 10 ha a nachází se zde 65 objektů z různých oblastí. Jedná se o roubená či zděná obydlí, např. s doškovými či břidlicovými střechami, ale také se zde nachází hospodářské budovy, jako chlévy, stodoly, sušárny na ovoce aj.. Terén je různě členitý, dle dané oblasti. Do našeho muzea vede jedna přístupová cesta, z areálu se vracíte stejným vchodem, kterým jste přišli.

Webové stránky objektu: Muzeum jihovýchodní Moravy

Přístupnost webů je prověřena odečítači JAWS a NYDA.

Poznámka:  

Vodící psi mohou do areálu i do všech objektů

Bezplatné WC pro návštěvníky je v hlavní budově i v areálu skanzenu ve střední části. /informovat se u průvodce/ Je přístupné v rámci otevírací doby. 

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie:  Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy – skanzen ve Strážnici